Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este nevoit de-acum să încerce să reconcilieze o ţară dezbinată, după victoria sa cu un scor mic în referendumul care-i acordă puteri vaste, dar nu este clar dacă va opta pentru o liniştire sau o confruntare, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan spera la un plebiscit, dar a obţinut doar 51,4% din sufragii, duminică, potrivit rezultatelor provizorii, iar tabăra ”nu” a obţinut victoria în primele trei oraşe din ţară - Istanbul, Ankara şi Izmir.

Campania a fost marcată de un discurs foarte virulent al lui Erdogan împotriva opozanţilor textului, asimilaţi neîncetat unor ”terorişti”, dar şi a Europei, pe ale cărei ”practici naziste” le-a denunţat după decizia unor ţări de a interzice misitinguri în favoarea sa pe teritoriul lor.

Fadi Hakura, de la centrul londonez de analiză Chatham House, apreciază că Erdogan nu-şi va schimba metodele după referendum.

”Eu nu cred că Erdogan se va îndepărta de abordarea în forţă a politicii pe care a adoptat-o până în prezent”, declară Hakura. ”El riscă să-şi dubleze linia dură şi stilul politic fără compromis”.

Murat Yetkin, readactorul-şef al cotidianului anglofon Hürriyet Daily News, subliniază că ”Erdogan este un politician suficient de experimentat ca să ştie că această victorie îngustă nu-l autorizează să acţioneze prea liber, cu o marjă mai importantă”.

”CAMPANIE ASIMETRICĂ”

Într-un discurs, duminică seara, preşedintele turc a evocat organizarea unui referendum pe tema reintroducerii pedepsei cu moartea - o linie roşie în Uniunea Europeană (UE), în procesul aderării Turciei.

”Acesta nu este mesajul bun nici pentru Uniunea Europeană, nici pentru investitorii străini”, apreciază Yetkin.

Potrivit lui Aykan Erdemir de la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, cu sediul la Washington, Erdogan ar putea să obţină un succes larg într-un referendum cu privire la pedeapsa capitală, care i-ar permite să-şi lustruiască blazonul după mica victorie din scrutinul de duminică.

Principalele două partide de opoziţie, CHP (social-democrat) şi HDP (prokurd), au denunţat ”manipulări” în cursul referednumului şi au anunţat că vor face apel împotriva rezultatului.

”Aceasta este prima oară, din câte îmi amintesc, când legitimitatea unui scrutin şi echitatea unui proces au fost examinate atât de atent în Turcia”, apreciază Hakura.

"Erdogan s-a lăudat întotdeauna (...) cu autenticitatea susţinerii pe care i-o oferă turcii”, adaugă el.

Scorul strâns este cu atât mai semnificativ cu cât campania ”da” a predominat larg pe teren şi în presă.

În opinia lui Erdemir, această campanie este ”cea mai asimetrică din istoria Turciei”.

Faptul că tabăra ”nu” a reuşit în aceste condiţii să-şi mobilizeze alegătorii arată, consideră el, că ”clientelismul, nepotismul, reprimarea, încarcerarea opoziţiei, preluarea controlului asupra mass-mediae nu funcţionează”.

INCERTITUDINI

Una dintre întrebările cu privire la acest referendum priveşte reacţia mediilor economice, înainte de vot. Ideea dominantă era că un ”da” avea să fie mai bine primit pe pieţe, pe termen scurt, şi că ”nu”-ul implica prea multe incertitudini, inclusiv posibilitatea organizării unor alegeri anticipate.

Bursa din Istanbul a deschis, într-adevăr, în creştere luni, iar lira turcă s-a apreciat cu aproape 2% faţă de dolar luni dimineaţa.

Însă cabinetul de studii economice Capital Economics a apreciat, într-o notă, că ”această vctorie îngustă ridică mai multe întrebări decât răspunsurile pe care le dă pieţelor financiare”, citând respingerea rezultatului de către opoziţie şi potenţiale consecinţe ale acestui lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.