Iranul a respins marţi bilanţuri ale reprimării unei mişcări de contestare care a izbucnit la jumătatea lui noiembrie, furnizate, denunţă Teheranul, de către ”grupuri ostile” şi pe care le cataloghează drept ”minciuni absolute”, după ce Amnesty International şi-a revizuit bilanţul în creştere la ”cel puţin 208 morţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un bilanţ anterior, organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului anunţa 160 de morţi, catalogat ”exagerat” de către regimul iranian, care refuză să prezinte estimări.

”Eu spun în mod clar că cifrele furnizate de grupuri ostile sunt minciuni absolute”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al puterii judiciare iraniene Gholamhossein Esmaili, citat de televiziunea de stat.

”Bilanţul real” al acestei reprimări ”este după câte se pare mai mare” de 208 morţi, a anunţat luni într-un comunicat ONG-ul cu sediul la Londra, precizând că această estimare are la bază ”informaţii credibile”.

Violenţe au izbucnit în Iran la 15 noiembrie, la câteva ore după anunţarea unei scumpiri a benzinei.

Amnesty International, care îşi continuă anchetele, anunţa la sfârşitul lui noiembrie că a compilat ”mărturii îngrozitoare de la martori şi apropiaţi ai victimelor”. Aceste mărturii, apreciază ONG-ul, dovedesc că forţele de securitate iraniene au folosit în mod intenţionat arme de foc împotriva unor manifestanţi neînarmaţi.

Câteva sute de persoane au manifestat luni la Paris împotriva ”masacrului” din Iran.

”Regimul a trecut la o nouă fază. El a dat ordinul sistematic să se tragă în manifestanţi. Este fără precedent. Niciodată nu a avut loc un asemenea masacru”, a declarat pentru AFP Behzad Naziri, un membru al Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), organizatorul manifestaţiei.

”Iranul fierbe. Cu cât înaintă, mai mult, cu atât cifrele sunt mai mai alarmante”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.