Americano-britanicul Paul Whelan, arestat la sfârşitul lui decembrie şi acuzat de spionaj, rămâne în închisoare după ce un tribunal de la Moscova i-a respins marţi cererea de eliberare pe cauţiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apelul apărării (în vederea eliberării) este respins”, a declarat judecătorul tribunalului de la Lefortovo Dmitri Proniakin, în prezenţa fostului puţcaş marin, în vârstă de 48 deani, care a apărut pentru prima oară în public de când a fost arestat.

Purtând opantaloni negri şi o cămaşă albastră, Paul Whelan a ascultat această hotărâre cu ajutorul unui traducător. El era închis într-o cuşcăde sticlă, aşa cum se obişnuieşte în Rusia la procese cu suspecţi ţinuţi în detenţie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Avocatul său, Vladimir Jerenbekov a declarat că cererea sa are şanse mici.

”În Rusia, regula este ca oamenii să fie lăsaţi în închisoare”, a declarat el în faţa tribunalului.

Paul Whelan a fost arestat la 28 decembrie într-un context tensionat de cazuri de acest tip între Rusia şi Occident.

Serviciile ruse de securitate FSB afirmă că l-au reţinut ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce eacesta neagă. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

Unii observatori apreciază că arestarea sa are legătură cu arestarea Mariei Butina, în iulie, la Washington, şi că Paul Whelan ar putea servi drept monedă de schimb.

Rusa Maria Butina a pledat vinovată de spionaj în favoarea Moscovei.

Potrivit lui Jerebenkov, procesul lui Paul Whelan probabil că va avea loc abia peste şase luni, iar niciun schimb nu va putea fi organizat înainte de finalul acestuia.

”L-am văzut săptămâna trecută (...), se simte bine. Are simţul demnităţii”, a declarat avocatul.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite la Moscova a declarat pentru presa rusă că acest caz este ”urmărit îndeaproape” de către autorităţile americane. ”Noi continuăm să amintim Rusiei să urmeze dreptul internaţional şi să ţină un proces rapid, just şi transparent”, a adăugat Andrea Kalan.

Ambasadorul american la Moscova Jon Huntsman l-a vizitat pe Paul Whelan la Închisoarea Lefortovo, în capitala rusă.

Paul Whelan - care are cetăţenie americană, britanică şi irlandeză - vizita capitala rusă cu ocazia căsătoriei unui prieten, potrivit familiei sale.

Născut în Canada, el este directorul însărcinat cu securitatea internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un producător american de piese de schimb în sectorul auto.

Mai mulţi experţi au pus la îndoială faptul că el poate fi spion. Potrivit ziarului The New York Times (NYT), el a fost trimis în faţa unei Curţi Marţiale în 2008, cu privire la furt şi escrocherie, infracţiuni care împiedică sau cel puţin complică o recrutare în cadrul serviciilor de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.