O propunere de acord de pace în Afganistan, implicând ruperea relaţiilor între talibani şi Al-Qaida, ar permite retragerea a mii de militari americani, potrivit presei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un prim acord de pace ar urma să reducă numărul militarilor americani în Afganistan la 8.000 de oameni - de la 14.000 în prezent, scrie în ediţia de joi, cotidianul The Washington Post (WP). Talibanii s-ar angaja la un armistiţiu şi şi-ar întrerupe orice legătură cu gruparea jihadistă Al-Qaida.

”Cred că am ajuns la 80 sau 90% (dintr-un acord)”, a declarat un oficial amerian. ”Însă mai este un drum lung cu cele 10-20 de procente rămase”.

Potrivit Fox News, acest acord prevede negocieri de pace între talibani şi guvernul afgan.

Talibanii au refuzat ferm, până acum, să discute cu Guvernul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, pe care-l consideră ilegitim, cu excepţia unei reuniuni recente la care reprezentanţi ai Guvernului au luat parte ”cu titlu personal”.

O nouă întâlnire între americani şi talibani ar urma să aibă loc în curând la Doha, în Qatar, după o precedentă rundă de negocieri încheiată la 8 iulie.

Talibani şi diverşi oficiali afgani de rang înalt s-au angajat atunci să stabilească o ”foaie de drum a păcii” în Afganistan.

Retragerea din Afganistan este una dintre promisiunile de campanie ale candidatului Donald Trump.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.