Statele Unite rămân în incertitudine, la o zi după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor de la jumătate de mandat, în privinţa culorii politice a celor două Camere ale Congresului, iar Joe Biden a reuşit să limiteze pierderile democraţilor, potrivit primelor tendinţe, în contextul în care sondajele anunţau o victorie republicană largă în ”midterms”, însă primele rezultate au arătat o tendinţă mai puţin clară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Americanii aşteaptă în continuare joi rezultatele definitive ale alegerilor de la jumătate de mandat, după ce numărarea voturilor a arătat că republicanii au obţinut o victorie mai puţin importantă decât aşteptau.

Joe Biden şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de o contracarare a unui ”val uriaş” republican în acest scrutin defavorabil puterii, iar Donald Trump a recunoscut nişte rezultate ”un pic dezamăgitoare”.

În Camera Reprezentanţilor, republicanii conduc, dar nu atât de clar pe cât se preconiza.

Partidul lui Donald Trump a obţinut 205 de mandate, iar democraţii 183.

"Great Old Party" (GOP) a reuşit, pentru moment, să  răstoarne situaţia, în contextul în care democraţii dispuneau până acum de o majoritate importantă în Camera inferioară a Congresului.

În pofida avansului obţinut, republicanii încă se mai aşteaptă la o majoritate absolută de 218 mandate.

Această majoritate absolută i-ar permite partidului lui Donald Trump să preia controlul Camerei Reprezentanţilor, însă ar fi o victorie nuanţată pentru fostul locatar al Casei Albe, care nu-şi ascunde ambiţiile din 2024.

În Senat, bătălia este extrem de dură.

Fiecare partid deţine, pentru moment, 48 de mandate.

Au mai rămas doar trei senatori de ales - în Arizona, Nevada şi Georgia - în vederea departajării celor două partide şi preluarea controlului camerei superioare a Congresului de către o parte sau alta.

În Arizona, cursa se joacă între o fostă prezentatoare de la Fox News Kari Lake şi democrata Katie Hobbs.

Candidata trumpistă este dată ca favorită, însă partidul lui Joe Biden nu şi-a spus ultimul cuvânt.

În Nevada, un stat obişnuit în mod istoric să treacă când la stânga, când la dreapta, în funcţie de scrutin, sondajele prevedeau un duel strâns, iar primele rezultate ale numărării voturilor au confirmat acest lucru.

Însă numărarea voturilor ar putea să mai dureze câteva zile până la departajarea senatoarei democrate în exerciţiu Catherine Cortez Masto, dată ca favorită, de rivalul său republican Adam Laxalt.

Totul s-ar putea juca până la urmă în Georgia, unde pastroul Raphael Warnock, senatorul în exerciţiu, şi fostul star al fotbalului american Herschel Walker nu au trecut nici unul, nici celălalt, pragul de 50% dintre voturile exprimate.

Un nou scrutin a fost prevăzut, deja, la 6 decembrie, care va determina politica următorilor ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.