Ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, a acuzat, duminică, guvernul de la Londra că îşi încalcă angajamentele internaţionale cu planul de a mări arsenalul militar britanic, afirmând că relaţia politică dintre Moscova şi Londra este ”aproape moartă”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Britanie a anunţat, marţi, într-o reevaluare a politicii externe şi de apărare, susţinută de premierul Boris Johnson, că Marea Britanie trebuie să îşi mărească arsenalul militar în faţa riscurilor globale de securitate.

Astfel, Londra a anunţat că îşi va mări limita superioară a numărului de focoase nucleare de la 180 la 260. Acelaşi raport a clasificat Rusia ”ca fiind cel mai acut pericol pentru securitatea noastră” în cregiunea euro-atlantică.

Kremlinul a afirmat la acea vreme că regretă decizia britanică în domeniul nuclear, sugerând că ar dăuna stabilităţii internaţionale, în timp ce Ministerul rus de Externe a descris această măsură ca fiind o lovitură gravă dată controlului internaţional al armelor.

Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a mers mai departe, într-un interviu care urma să fie difuzat duminică la postul de radio LBC din Londra, spunând că planul părea ilegal.

”Creşteţi numărul de focoase cu 40%. Aceasta reprezintă o încălcare a tratatului de neproliferare şi a multor alte acorduri care se referă doar la o scădere sau o reducere a numărului de focoase nucleare”, a declarat Kelin pentru LBC, potrivit unei transcrieri parţiale de pe site-ul postului de radio.

Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare, pe care Marea Britanie l-a ratificat, a intrat în vigoare în 1970. Guvernul Regatului Unit a declarat că planurile sale nu încalcă pactul. Agenţiile de ştiri ruse l-au citat pe Kelin spunând că relaţiile politice dintre Londra şi Moscova, care au devenit tensionate din cauza unor evenimente ca încarcerea politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi şi otrăvirea, în 2018, a unui agent dublu rus şi a fiicei sale, sunt ”aproape moarte”.

Potrivit presei ruse, Kelin a spus că au rămas doar legături culturale şi economice, în timp ce LBC l-a citat spunând că ultima dată când a vorbit cu ministrul britanic de Externe Dominic Raab a fost în decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.