Ambasadorul Myanmarului la ONU Kyaw Moe Tun a rupt în mod spectaculos relaţiile cu junta, în cursul Adunării Generale (AG) a ONU, cerând încetarea imediată a loviturii de stat şi şi-a încheiat discursul cu trei degete ridicate - simbolul potestelor din ţara sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervenţia de 12 minute a ambasadorului a fost impregnată de o mare emoţie, trădată de tremurul vocii în câteva rânduri.

”Avem nevoie de acţiunea cea mai puternică a comunităţii internaţionale pentru a pune capăt imediat lovituri de stat militare, opresiunii poporului nevinovat şi predării puterii în stat poporului”, a declarat el vineri.

Kyaw Moe Tun a cerut ca membrii ONU să nu recunoască regimul militar care şi-a însuşit puterea la 1 februarie şi să nu coopereze cu el.

”Vom continua să ne batem pentru un Guvern care să fie al poporului, prin popor şi pentru popor”, a promis el.

Un fragment al acestui discurs a fost distribuit de către dedacţia postului France 24.

Intervenţia sa s-a încheiat cu o salvă de aplauze în marele amfiteatru al Adunării Generale.

Mai mulţi alţi vorbitori i-au adresat felicitări, precum reprezentantul Uniunii Euripene (UE) Olof Skoog.

Ambasadoarea britanică la ONU Barbara Woodward a adus un ”omagiu curajului” omologului său birman, dar şi ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield, care a evocat o ”declaraţie curajoasă”.

PRECEDENTUL LIBAIN

Cazul unor ambasadori care se ridică în şedinţă împotriva autorităţilor lor sunt ”foarte rare” la ONU.

Ultimul astfel de caz a avut loc în urmă cu zece ani, în 2011, când reprezentantul libian s-a opus dictatorului Muammar Gaddafi în toul revoltei libiene.

Înainte de a lua cuvântul Kyaw Moe Tun, emisarul ONU în Myanmar Christine Schraner Burgener a condamnat ”ferm” reprimarea juntei.

ONU doreşte să efectueze o vizită în Myanmar şi condiţionează o asemenea vizită de o întâlnire cu Aung San Suu Kyi, ţinută într-un locsecret după lovitura de stat.

Junta a refuzat în mod categoric această întâlnire, potrivit unor diplomaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.