Iordania a anunţat duminică faptul că l-a convocat pe ambasadorul israelian la Amman pentru a-i transmite ”un mesaj de fermitate” prin care îndeamnă statul evreu să-şi înceteze ”încălcările” pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ammanul - gardianul locurilor sfinte musulmane în Oraşul Sfânt - i-a tranmis ambasadorului Amir Weissbrod ”condamnarea şi respingerea sale ale încălcărilor israeliene” pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, anunţă într-un comunicat Ministerul iordanian de Externe.

La 11 august, ciocniri au avut loc în apropierea Moscheei Al-Aqsa, situată pe Esplanadă, între credincioşi şi poliţişti israelieni, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, şi în timpul sărbătorii religioase evreieşti Tisa B'Av.

Ammanul i-a transmis de asemenea lui Weissbrod condamnarea sa fermă a unor declaraţii ale ministrului israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan cu privire la situaţia de la Al-Aqsa, precizează ministerul.

Erdan a apreciat marţi că Israelul ar trebui să acţioneze în vederea autorizării evreilor să se roage pe Esplanada Moscheilor, în cadrul unor ”acorduri politice şi nu cu forţa”, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Cu două zile mai înainte, zeci ce palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu forţele de ordine israeliene, care deţin controlul asupra accesului pe Esplanada Moscheilor şi au autorizat evrei să intre pe ea.

Evreii sunt autorizaţi să intre pe Esplanadă între anumite ore, dar nu să se roage, pentru a evita aprinderea tensiunilor.

Esplanada Moscheilor - numită Nobilul Sanctuar de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei - este al treilea cel mai sfânt loc al islamului şi cel mai sacru loc pentru evrei.

Acest sit, care se află în centrul conflictului israelian, se situează în Ierusaimul de Est - sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de israel, pe care l-a anexat apoi, însă această anexare nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Aproape două milioane de palestinieni trăiesc în Iordania, singura ţară arabă, alături de Egipt, care a încheiat un acord de pace cu Israelul, în 1994.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.