Iranul l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei la Teheran, Hans-Udo Muzel, după ce Berlinul a iniţiat o rezoluţie la Consiliul ONU al Drepturilor Omului în vederea înfiinţării unei Comisii de anchetă internaţională privind reprimarea manifestaţiilor din Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma iniţiativei Germaniei de a organiza o reuniune specială a Consiliului ONU al Drepturilor Omului cu privire la evenimente recente din ţara noastră, ambasadorul Germaniei a fost convocat la (sediul Ministerului iranian al) Afacerilor Externe”, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Iranul ”nu va coopera cu niciun mecanism definit pe baza acestei rezoluţii, care are la bază o abordare politică şi instrumentalizată”, anunţă ministerul iranian, careîşi  reiterează ”respingerea totală” a textului şi protestul faţă de ”declaraţii fără fundament ale autorităţlilor germane”.

Mai mulţi ambasadori - ai Germaniei, Marii Brtianii şi Franţei - au fost convocaţi în ultimele săptămâni de Teheran pentru a li se transmite note de protest.

Cele 47 de state membre ale Consiliului - cea mai înaltă instanţă ONU în domeniul drepturilor omului - au decis într-o reuniune de urgenţă, la inţiativa Germaniei şi Islandei, să numească o echipă de anchetatori care să facă lumină asupra încălcării drepturilor omului în legătură cu reprimarea manifestaţiilor care zguduie Iranul de două luni.

Acest val de contestare a izbucnit după moartea lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, care o acuză de încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice, care obligă femeile să poarte vălul în public.

Autorităţile iraniene denunţă ”revolte” încurajate de către Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.