Trei femei îl acuză pe ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland de comportament sexua nepotrivit, într-un articol publicat la o săptămână de la audierea în Congres a acestui martor-cheie în ancheta destituirii lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste acuzaţii false cu privire la atingeri şi sărutări constrânse sunt fabricate şi coordonate din motive politice”, a reacţionat diplomatul, citat în această anchetă publicată miercuri în mod simultan de site-ul Propublica şi revista regională Portland Monthly.

SĂRUTATE CU FORŢA

Cele trei femei, citate în articol, afirmă că au fost supuse unor represalii după ce l-au respins pe acest om de afaceri bogat, numit ambasador la UE după ce a donat un milion de dolari la ceremonia de învestire a lui Trump. Ele dau asigurări că el a încercat să le sărute cu forţa şi că le-a atins, într-un cadru profesional, în perioada 2003-2008.

”Eu nu am nimic de spus despre ceea ce a făcut el sau nu a făcut (în scandalul ucrainean)”, afirmă prima. ”Însă oamenii vor să afle care este morala sa. Eu am o probă suplimentară pentru ei”.

Această femeie, Nicole Vogel, dăasigurări că s-a întâlnit cu Gordon Sondland - care deţine un grup hotelier - în urmă cu 16 ani, pentru a-i cere să investească într-unul dintre proiectele sale. Invitată de omul de afaceri să-l viziteze la unul dintre hotelurile sale, ea povesteşte că el i-a propus să-i arate personalul, după care să-i arate o cameră.

În timp ce se îndrepta către ieşirea din cameră, Sodland a ăntrebat-o ”pot să primesc o mângâiere mai întâi?”. Luată prin surprindere, Nicole Vogel l-a îmbrăţişat prietenşte. ”Apoi, în timp ce mă îndepărtam de el, el m-a prins de faţă şi a încercat să mă sărute”, spune ea.

Gordon Sondland i-a prezentat scuze, la puţin timp după aceea, într-un e-mail de afaceri.

”BĂGÂNDU-ŞI LIMBA ÎN GÂTUL MEU”

Altă acuzatoare lucra pentru o companie de asigurări care avea un contract cu el. După o masă de lucru, Gordon Sondland ar fi lovit-o ”peste fese, strecurând «abia aştept să lucrez cu tine»”, îşi aminteşte Jana Solis.

La o nouă întâlnire, la domiciliul lui Gordon Sondland, care urma să vizeze evaluarea colecţiei sale personale de artă, Jana Solis spune că l-a găsit pe omul de afaceri ”în întregime dezbrăcat”, în timp ce intra în anexă, alături de piscină.

”A spus cam aşa: «credeam că puteam discuta». Iar eu am spus, încercând să-i păstrez egoul intact, «nu pot să port această conversaţie»”, povesteşte ea. ”El mi-a spus «credem că doar ne puteam amuza un pic, dar nu e grav»”, conchide ea.

Jana Solis povesşte o a treia întâlnire profesională, în cursul căreia Gordon Sondland s-a ”urcat pe ea” în timp ce discutau, pe o canapea. ”M-a sărutat, băgându-şi limba în gâtul meu, dar am încercat să mă ridic şi să scap şi am căzut în spatele canapelei”, descrie ea.

Ultima dintre femeile care îl acuză căuta un loc de muncă. Ea dă asigurări că Gordon Sondland a încercat să o sărute în maşina sa.

Ambasadorul american la UE contestă toate aceste fapte citate în ancheta jurnalistică a Propublica şi Portland Monthly.

ROL DE PRIM-PLAN ÎN SCANDALUL UCRAINEAN

Declaraţiile lor se înscriu în mişcarea #MeToo de denunţare a abuzurilor sexuale comise de bărbaţi puternici şi intervin în contextul în care Gordon Sondland a fost proiectat în prim-planul scenei politice de scandalul ucrainean.

Aleşii democraţi din Congres au iniţiat o procedură în vederea destituirii preşedintelui Donald Trump din funcţie, pe care-l acuză că a cerut Guvernului ucrainean să ancheteze cu privire la Joe Biden, unul dintre potenţialii săi rivali în alegerile din 2020.

Or Gordon Sondland a jucat un rol de prim-plan în presiunile exercitate asupra Ucrainei şi a acceptat să vorbească în audieri publice în Congres, săptămâna trecută.

Diplomatul, care discuta frecevent cu preşdinele republican, a explicat că le-a spus ucrainenilor că trebuie să anunţe o anchetă cu privire la Joe Biden, pentru a încasa un ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari, blocat de Casa Albă.

După ce a depus mărturie, Trump a declarat că nu-l cunoaşte bine pe Sondland.

Acuzat de abuz de putere, preşedintele riscă să fie inculpat (”impeachment”) în Camera Reprezentanţilor, în care democraţii sunt majoritari.

Însă el se bucură de susţinerea aleşilor republicani, care deţin controlul în Senat, unde urmează să fie judecat şi unde ar urma, astfel, să scape unei destituiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.