Ambasadorii G7 şi-au exprimat, joi, într-o scrisoare comună, îngrijorarea faţă de situaţia cineastului ucrainean Oleg Senţov, care face greva foamei de mai mult de o lună în timp ce execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În textul publicat online, ambasadorii ţărilor care formează grupul celor şapte state puternic industrializate (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) spun: „Suntem profund îngrijoraţi de situaţia lui Oleg Senţov şi a altor ucrainieni prizonieri şi reţinuţi în Rusia. Eliberarea lor, ca parte a unui acord bilateral de schimb de prizonieri, ar fi un pas important făcut înainte”.

Ambasada Statelor Unite la Kiev a cerut Rusiei să ia atitudine, având în vedere că întreaga comunitate internaţională urmăreşte ţara în care are loc Cupa Mondială, scrie AFP.

„Când lumea urmăreşte Cupa Mondială, Rusia ar trebui să permită accesul la toţi prizonierii ucrainieni, inclusiv la regizorul Oleg Stenţov, care a intrat în a doua lună de grevă a foamei într-o închisoare rusească”, a scris ambasada pe Twitter.

În vârstă de 41 de ani, regizorul a început greva foamei pe 14 mai şi cere Moscovei să elibereze toţi prizonierii politici ucrainieni.

Personalităţi din Rusia şi alte ţări au cerut eliberarea lui Senţov, între ele numărându-se scriitorul Stephen King şi regizorul Andrei Zvyagintsev. Academia Europeană de Film, Pen America, Federaţia Regizorilor Europeni de Film şi Clubul Producătorilor Europeni se numără între organizaţiile care au cerut guvernului rus eliberarea regizorului ucrainean.

Senţov, activist pro-ucrainean şi regizor, a fost reţinut în Crimeea în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula, fiind acuzat că a pus la cale un atac.

El a negat acuzaţiile, dar a fost găsit vinovat de terorism şi trimis pentru 20 de ani la închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.