Rachete şi proiectile ruseşti au lovit poziţii ucrainene în mai multe regiuni şi luptele grele care se duc în Doneţk, în est, nu au încetat, a afirmat, joi seară, Armata ucraineană, în timp ce forţele de ocupaţie ale Moscovei au părut mai active, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Infrastructura energetică a Ucrainei s-a aflat sub atacuri persistente cu rachete ruseşti şi drone, din capitala Kiev, în nord, la Dnipro în centrul Ucrainei şi Odesa în sud, a arătat Armata, într-o declaraţie.

În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene doborâseră două rachete de croazieră, cinci rachete lansate din aer şi cinci drone iraniene Shahed-136, a precizat sursa citată. Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

În timp ce la Kiev a căzut prima zăpadă a acestei ierni, autorităţile au afirmat că lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate în întreaga ţară, după ce în cursul acestei săptămâni Rusia a declanşat ceea ce Ucraina a numit cele mai grele bombardamente ale infrastructurii civile din timpul acestui război, care a început la sfârşitul lui februarie, când Rusia şi-a invadat vecinul.

Circa 10 milioane de oameni au rămas fără electricitate, a arătat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de joi seară. În unele locuri, autorităţile au oprit alimentarea, de urgenţă, a spus el.

O agenţie a Naţiunilor Unite a afirmat că există riscul unei crize umanitare grave, cu milioane de oameni care se confruntă cu ”întreruperi constante ale electricităţii”, în timp ce iarna, de obicei lungă şi rece, începe în Ucraina.

Între timp, o instanţă olandeză a condamnat, în lipsă, doi ruşi şi un ucrainean pentru crimă, pentru rolul lor în doborârea zborului Malaysian Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei, în 2014. Forţele susţinute de ruşi şi armata ucraineană se luptă în provinciile estice din 2014, acelaşi an în care Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

”Pedeapsa pentru toate atrocităţile ruseşti – atât cele din prezent, cât şi cele din trecut – va fi inevitabilă”, a scris Zelenski pe Twitter, ca reacţie la decizia instanţei.

Moscova a numit sentinţa una ”scandaloasă”.

Regiunea Doneţk s-a confruntat cu cele mai grele lupte în războiul de nouă luni al Rusiei împotriva Ucrainei. Forţele ruse au fost întărite de trupe aduse din oraşul Herson din sud, pe care Ucraina l-a recucerit săptămâna trecută. Forţele ruse au tras cu artileria spre oraşele Bakhmut şi Soledar, aflat în apropiere, a afirmat armata ucraineană.

Tirul rusesc a lovit şi Balakliya, în nord-estul regiunii Harkov, pe care Ucraina l-a recucerit în septembrie, şi Nikopol, un oraş pe malul opus al acumulării Kakovka faţă de centrala nucleară de la Zaporojie, se arată în declaraţie.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksei Arestovici a declarat că şapte oameni au fost ucişi la Zaporojie, în timp forţele ucrainene au respins atacurile ruşilor asupra oraşului Huliapole, la este de oraşul Zaporojie.

Reuters nu a putut verifica aceste informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.