Aliaţii lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, acuză Kremlinul că blochează deplasarea lui, vineri, la un spital din Germania şi susţin că decizia îi pune viaţa în pericol pentru că spitalul siberian în care este tratat este prost echipat. Un medic de la unitatea sanitară din Omsk, unde este internat, a declarat vineri că până acum nu a fost găsită otravă în organismul lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navalnîi se află în stare gravă după ce, joi dimineaţă, a băut un ceai şi este crezut că a fost otrăvit. Un medic a spus vineri că starea lui s-a ameliorat puţin peste noapte.

Soţia lui, Iulia, şi purtătorul lui de cuvânt, Kira Yarmiş, au criticat Kremlinul după ce şeful spitalului din Siberia a spus că mutarea lui i-ar pune viaţa în pericol pentru că se află încă în comă şi starea lui nu este stabilă, relatează Reuters.

„Interzicerea transportării lui Navalnîi este un atentat la viaţa lui”, a scris Yarmiş pe reţelele de socializare. Ea a spus că medicii au fost iniţial de acord cu mutarea lui, dar s-au răzgândit în ultima clipă. „Această decizie, desigur, nu a fost luată de ei, ci de Kremlin”, a adăugat.

Kremlinul a spus joi că autorităţile medicale vor analiza fără întârziere orice solicitare ca el să fie mutat la o clinică europeană şi că sunt deschişi legat de starea lui de sănătate.

Ambulanţa aeriană germană a aterizat la Omsk, oraşul unde Navalnîi este tratat, cu intenţia de a-l duce în Germania pentru a fi îngrijit acolo.

Alexander Murakhovski, şeful spitalului, a declarat reporterilor că trebuie să fie rezolvate multe chestiuni legale înainte ca Navalnîi să poată fi lăsat pe mâna medicilor europeni.

El a mai afirmat că medici importanţi au venit de la Moscova pentru a-l trata pe Navalnîi şi că aceştia nu sunt mai nepregătiţi decât cei europeni.

Cinci diagnostice sunt posibile în cazul lui, iar rezultatele analizelor vor fi disponibile în două zile.

Murakhovski a refuzat să răspundă întrebării dacă Navalnîi a fost otrăvit.

Echipa oponentului Kremlinului a citat un agent de poliţie care a spus că o substanţă foarte periculoasă a fost identificată în organismul lui şi că prezintă un pericol pentru toţi cei care vin în contact cu Navalnîi. Echipa mai crede că autorităţile vor să tragă de timp pentru ca astfel orice urmă a ceea ce l-a otrăvit să dispară.

Vineri, Anatoli Kalinitchenko, directorul adjunct al spitalului de urgenţă din Omsk, a declarat: „Până în prezent, nu a fost identificată nicio otravă în sânge şi nici în urină, nu există urme ale unei astfel de prezente. Nu credem că a fost otrăvit”. Potrivit lui, citează AFP, starea lui Navalnîi este „instabilă”, ceea ce nu permite transferul în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.