Liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite şi Regatului Unit afirmă joi, într-un comunicat comun, că responsabilitatea atacului cu novocioc, un agent neurotoxic de la Salisbury, pe 4 martie, împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, revine Rusiei - ”singura explicaţie plauzibilă”, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei condamnă ”prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic în Europa după al Doilea Război Mondial” şi un atac la adresa suveranităţii Regatului Unit.

Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în urma incidentului.

Agentul neurotoxic a fost folosit, la Salisbury, împotriva fostului colonel GRU Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiicei sale, Iulia, în vârstă de 33 de ani.

Amândoi se află în stare critică.

Premierul britanic Theresa May a vizitat joi locul atacului, în Wiltshire.

”Noi considerăm Rusia vinovată de acest act neruşinat, neruşinat, un act demn de dispreţ”, a declarat ea.

”Este un atac asupra suveranităţii Regatului Unit, iar orice asemenea utilizare de către un stat este o încălcare clară a Convenţiei cu privire la armamentul chimic şi o încălcare a dreptului internaţional. Ea ne ameninţă securitatea tuturor”, se arată în comunicat.

Aliaţii somează Rusia ”să răspundă tuturor întrebărilor referitoare la atac” şi să furnizeze detalii despre agentul neurotoxic utilizat.

”Suntem de asemenea foarte îngrijoraţi în contextul unui tipar al unui comportament rus iresponsabil anterior”, se arată în acest text.

”Îndemnăm Rusia să-şi asume responsabilităţile ca stat membru al Consiliului de Securitate al ONU şi să respecte pacea şi securitatea internaţionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.