Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, susţine descalificarea a numeroşi candidaţi, inclusiv a unui moderat şi mai multor conservatori, în alegerile prezidenţiale iraniene, potrivit televiiunii iraniene de stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Gardienilor Constituţiei - condus de către conservatori - a aprobat doar şapte dintre cele 592 de dosare, între care şi candidatura ultraconservatorului Ebrahim Raisi, însă a respins candidaturi ale multor persoanlităţi de prim-plan.

Sondaje cu privire la intenţiile de vot arată că nivelul prezenţei la vot ar urma să nu depăşească 30% - un nivel cu mult inferior celui din scrutine precedente.

Ali Khamenei îi îndeamnă pe iranieni să se prezinte la urne în aceste alegeri prezidenţiale, considerate un test al legitimităţii regimului teocratic iranian, în contextul în care situaţia economică şi restricţii ale libertăţilor individuale provoacă o furie tot mai mare în rândul populaţiei.

”Dragă naţiune a Iranului, nu da atenţie celor care spun că votul este inutil (...). Rezultatul alegerilor se etalează pe mai mulţi ani (...). Participaţi la alegeri”, îndeamnă ayatollahul, citat de televiziune.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat miercuri că i-a scris liderului suprem pentru a-i cere să intervină în vederea asigurării unei ”concurenţe” mai mari în alegerile prezidenţiale, prevăzute în iunie.

”Inima alegerilor este concurenţa. Dacă luaţi asta, aveţi un cadavru”, a declarat Rohani la o zi după anunţarea respingerii, între altele, ale candidaturilor vicepreşedinelui său şi unuia dintre aliaţii săi.

”I-am scris liderului suprem (marţi) şi l-am întrebat dacă poate ajuta din acest punct de vedere”, a annţat Rohani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.