Proteste masive au avut loc vineri faţă de preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika, cu câteva zile înainte ca el să îşi depună oficial candidatura pentru al cincilea mandat, iar în confruntările dintre forţele de ordine şi miile de manifestanţi un om şi-a pierdut viaţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au folosit gaze lacrimogene în timpul manifestaţiilor cele mai mari din ultimele decenii din Algeria, scrie CNN. Capitala Alger şi principalele oraşe ale ţării au fost luate cu asalt de populaţia nemulţumită.

Zeci de mii de oameni au umplut străzile Algerului vineri după-amiază. Au ridicat baricade, au incendiat maşini şi au aruncat cu pietre înspre forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Protestatarii cer ca liderul în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursa electorală stabilită pentru 18 aprilie. 

Bouteflika, care a fost ales în 1999, a suferit un atac cerebral în 2013 şi, de atunci, a fost văzut rareori în public. Pe 10 februarie, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat printr-un comunicat de presă. Iniţiativa a fost primită cu indignare de algerieni, care au protestat în mai multe rânduri. 

Impresia generală este aceea că preşedintele este în incapacitate de a conduce, lăsând ţara pe mâinile armatei şi a elitei civile.

Bouteflika este aşteptat duminică să îşi depună oficial candidatura, după ce se spune că Frontul Eliberării Naţionale nu a reuşit să îi găsească un succesor pentru a asigura continuitatea la conducere.

„De ce vor să ne impună un preşedinte bolnav care nu poate nici măcar să se adreseze naţiunii?”, s-au întrebat protestatarii. „Preşedintele este bolnav. Întreaga ţară este bolnavă”.

Întreaga săptămână au avut loc manifestaţii în Algeria. Protestatarii au dat foc fotografiilor cu Bouteflika, studenţii au organizat marşuri în care i-au cerut demisia. Astfel de scene sunt neobişnuite într-o ţara controlată de serviciile de securitate. 

Partidul aflat la conducere a spun în mai multe rânduri că alegerile prezidenţiale vor fi „libere şi transparente”.

„Nimic nu îi poate împiedica pe cetăţenii Algeriei să aleagă liber preşedintele republicii”, a spus joi prim-ministrul Ahmed Ouyahia.

Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în aceeaşi zi la demonstraţia pentru o mai mare libertate a presei şi reforme politice.

Aparent, autorităţile au limitat accesul la internet în mai multe regiuni ale ţării, pentru a-i împiedica pe oameni să se organizeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.