Un ales trumpist de dreapta din Florida, Matt Gaetz, a depus o moţiune în vederea destituirii preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, pe care-l acuză de încheierea unii ”acord secret” cu preşedinte Joe Biden cu privire la o anvelopă destinată Ucrainei, în cadrul unor negocieri bugetare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această manevră procedurală - folosită foarte rar în istoria parlamentară americană - are loc după adoptarea sâmbătă a unui buget provizoriu al administraţiei, cărui i se opuneau numeroşi conservatori.

Moţiunea depusă de Matt Gaetz urmează să declanşeze o probă de forţă în zilele următoatre în Camera Reprezentanţilor.

”Hai!” i-a răspuns imediat sfidător Kevin McCarthy, într-un mesaj postat pe X.

Matt Gaetz, foarte apropiat de Donald Trump, îl acuză pe Kevin McCarthy de încheierea unui ”acord seceret” cu preşedintele democrat Joe Biden cu privire la o eventuală anvelopă destinată Ucrainei, în pline negocieri bugetare.

Aripa dreaptă a Partidului Republican se opune vehement deblocării unor fonduri suplimentare destinate Kievului, apreciind că aceşti bani trebuie să servească mai degrabă luptei împotriva crizei migratorii de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

CONCESII ENORME

Acest grup dispune de facto de un veto în Camera Reprezentanţilor în multe dosare, având în vedere fragila majoritate republicană din această instituţie.

”Speakerul” Kevin McCarthy, în vârstă de 58 de ani, a fost ales cu forcepsul în ianuarie, din cauza acestei majorităţi fragile.

Pentru a ajunge la tribună, el a fost nevoit să facă concesii uriaşe unui număr de 20 de trumpişti, inclusiv posibilitatea ca orice ales să aibă puterea de a convoca un vot pentru a-l destitui.

Această iniţiativă fratricidă era aşteptată.

Kevin McCarthy, ales în urma multor târguieli cu trumpiştii, a declarat sâmbătă că este conştient de faptul că-şi riscă postul.

”Ştiţi ceva? Dacă trebuie să-mi risc postul pentru a apăra poporul american, o voi face”, a dat el asigurări.

Pentru a fi adoptată, această moţiune este necesar să fie adoptată de o majoritate aleşilor din Camera Reprezentanţilor.

Pentru a-şi păstra fotoliul, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor s-ar putea sprijini pe votul democraţilor.

Însă aceştia din urmă nu au luat nicio hotârâre.

Negocieri sunt în curs în partidul lui Joe Biden, pentru a decide dacă Kevin McCarthy merită sau nu să fie salvat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.