Teritoriile ocupate de către Rusia în estul şi sudul Ucrainei urmează să participe în alegerile prezidenţiale ruse - prevăzute în martie 2024 -, anunţă luni Comisia Electorală, un scrutin în care Vladimir Putin urmează să fie reales în al cincilea mandat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii Comisiri au adoptat ”în unanimitate” o rezoluţie prin care aprobă această modalitate, declară agenţiei oficiale ruse de presă Tass unul dintre conducătorii acesteia, Nikolai Bulaiev.

Rusia a organizat mai multe scrutine în aceste teritorii ocupate - Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk , a căror anexare a proclamat-o în septembrie 2022, în pofida războiului, condamnărilor comunităţii internaţionale şi a faptului că Moscova controlează doar parţial aceste regiuni ucrainene.

Încă de săptămâna trecută, Ministerul ucrainean de Externe denunţa organizarea unor scrutine în aceste regiuni ucrainene drept ”nulă şi neavenită” şi sublinia că ”încalcă dreptul internaţional”.

Vladimir Putin a anunţat vineri că candidează la cel de-al cincilea mandat în alegerile prezidenţiale prevăzute la 17 martie în Rusia.

Liderul de la Krenmlin - pe care o revizuire a Constituţiei în 2020 l-a autorizat să candideze inclusiv în 2030 - poate rămâne în mod teoretic la putere până în 2036, când ar împlini vârta de 84 de ani.

Realegerea lui Vladimir Putin nu ridică nicio îndoială, în contextul în care opoziţia a fost destructurată prin reprimare.

Aproape toţi opozanţii importanţi, ca activistul anticorupţie Aleksei navalnîi, au dost aruncaţi în închisori sau împinşi la exil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.