Alegerile municipale de la New York se află în haos, după ce autorităţile au recunoscut că au înregistrat din greşeală aproximativ 135.000 de buletine de vot în plus în alegerile primare deocrate, în urma cărora ar urma să fie ales viitorul primar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Electoral al New Yorkului a publicat rezultate preliminare marţi, potrivit cărora fostul poliţist Eric Adams, care îşi devansa cu nouă puncte procentuale următorul rival clasat, se afla cot la cot cu Kathryn Garcia, cu 51% din voturile exprimate la 49%, înaintea numărării voturilor prin corespondenţă.

Biroul a retras rezultatul scrutinului la doar câteva ore după ce l-a anunţat, evocând o ”diferenţă” la numărare.

El a precizat ulterior că a uitat să scadă la numărare buletine de vot-test, folosite pentru a se asigura de buna funcţionare a sistemului.

În total, aproximativ 135.000 de buletine de vot au fost înregistrate în plus faţă de cele 800.000 de sufragiii exprimate efectiv.

Oficialii au prezentat scuze din cauza acestei ”erori” şi au anunţat că au retras buletinele de vot-test din noua numărare, însă nu au publiat până în prezent rezultate preliminare actualizate.

Acest rateu a declanşat un val de condamnări la New York, unde Biroul Alegerilor are deja o reputaţie extrem de proastă şi este catalogat cu regularitate drept incompetent şi laxist.

”Această eroare (...) nu este doar un eşec în a număra voturile incorect. Este rezultatul unor generaţii de ratări care nu au fost abordate vreodată”, a denunţat pe Twitter candidata progresistă Maya Wiley, care s-a clasat a doua potrivit primelor rezultate preliminare, publicate în seara scrutinului, la 22 iunie.

Acest eşec este şi mai răsunător, în contextul în care la New York s-a folosit pentru prima oară un nou sistem de scrutin - votul preferenţial (ranked-choice) -, prin care pe buletinul de vot apar cinci nume de candidaţi, care sunt clasaţi de către alegători în ordinea preferinţei.

La numărarea voturilor, candidatul care se clasează ultimul este eliminat, iar voturile sale sunt redistribuite către a doua sa alegere şi tot aşa, până când un candidat depăşeşte 50% din voturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.