Senatorul american de Texas Ted Cruz s-a retras marţi din cursa pentru învestitura republicană, după ce Donald Trump a obţinut o victorie răsunătoare la primarele din Indiana, ceea ce i-a asigurat, practic, victoria la Convenţia din această vară, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am spus că voi continua atât timp cât există o cale viabilă spre victorie; în această seară, îmi pare rău să spun, această cale pare să se fi închis”, a spus Cruz în faţa unei mulţimi sumbre, la Indianapolis.

Ted Cruz a privit Indiana ca ultima sa speranţa pentru a avea o şansă la învestitură. A făcut campanie agresiv în stat, a obţinut susţinerea guvernatorului de Indiana şi a anunţat-o pe femeia de afaceri Carly Fiorina ca viitor candidat al său la vicepreşedinţie. El spera că va reuşi să îl împiedice Trump să ajungă la 1.237 de delegaţi – numărul necesar pentru învestitură – şi că va impinge cursa spre o convenţie contestată, ceea ce ar fi fost foarte rar.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Ted Cruz – nu ştiu dacă mă place sau dacă nu mă place – dar este un competitor serios”, a spus Trump despre senatorul texan, principalul său rival, pe care îl poreclise “Ted Mincinosul”. Discursul controversatului om de afaceri după victoria din Indiana a fost mult mai reţinut decât de obicei. El s-a limitat la a promite victoria la scrutinul din noiembrie şi a promis din nou că va pune „America pe primul plan”.

Guvernatorul de Ohio, John Kasich, este în prezent singurul republican rămas în cursă în afară de Donald Trump. Însă Kasich a câştigat numai primarele din statul său natal şi are cu aproape 900 de delegaţi mai puţini decât Trump. Kasich a promis că nu se va retrage, iar managerul său de campanie a dar asigurări că guvernatorul le va oferi în continuare “alegătorilor o alegere clară pentru ţară”:

Preşedintele Partidului Republican, Reince Priebus, a declarat cursa încheiată şi a scris pe Twitter că Trump va fi, probabil, candidatul formaţiunii la prezidenţiale . “Trebuie să ne unim cu toţii şi să ne concentrăm pe înfrângerea lui @HillaryClinton”, a subliniat politicianul pe reţeaua de socializare.

De altfel, prima provocare a lui Trump va fi să unească Partidul Republican, profund divizat de candidatura sa. În timp ce unii lideri ai formaţiunii au început să îl accepte pe mogul, alţii au promis că nu vor vota niciodată pentru el şi îl consideră o ameninţare la adresa existenţei formaţiunii.

Chiar şi înainte de rezultatele din Indiana, unii lideri conservatori intenţionau să se întâlnească miercuri pentru a evalua viabilitatea lansării candidaturii unei terţe părţi la preşedinţie.

În prezent, Trump are cel puţin 1.041 de delegaţi, Cruz a ieşit din cursă cu 564, iar Kasich are 152.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.