Donald Trump a obţinut o dublă victorie marţi în alegerile primare din Florida, după ce senatorul Marco Rubio, favoritul elitei Partidului Republican, a anunţat că se retrage din cursa pentru Casa Albă pentru că a pierdut primarele din propriul stat, în vreme ce Trump a plecat acasă cu toţi cei 99 de delegaţi puşi în joc, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Adevărul este că trebuie să aducem taberele din partid împreună. În acest moment se întâmplă ceva ce transformă Partidul Republican în cea mai mare poveste politică din lume”, a precizat Donald Trump după primarele din Florida, cerând unitate în rândul republicanilor.

Donald Trump a ieşit învingător şi în primarele din Illinois şi Carolina de Nord, care iau adus alţi 141 de delegaţi. Controversatul miliardar a reuşit să adune 240 de delegaţi într-o singură noapte, ceea ce-l aduce mai aproape de nominalizarea Partidului Republican la Convenţia din iulie, cu peste jumătate din numărul delegaţilor deja în tabăra sa.

Însă, în rândul republicanilor nu există unitate cu privire la eventuala nominalizare a lui Donald Trump pentru prezidenţiale. Elita partiudlui a mizat pe Marco Rubio, însă eşecurile repetate ale candidatului moderat au determinat retragerea sa, după ce nu a reuşit să câştige scrutinul din propriul stat.

Republicanii pot fie să sprijine un candidat care respinge toate politicile partidului şi care ar putea să distrugă imaginea conservatorilor chiar dacă ajunge sau nu la Casa Albă, fie pot să evite nominalizarea lui Donald Trump, dacă acesta nu adună numărul de delegaţi necesari până la Convenţie. În cel de-al doilea caz, partidul poate să introducă în cursă un al treilea candidat agreat de elite, însă riscă ca Trump să pornească o cursă independentă pentru prezidenţiale şi să divizeze alegătorii republicani.

Între timp, senatorul Marco Rubio a anunţat că se retrage din cursa pentru Casa Albă, după ce nu a reuşit să adune decât 164 de delegaţi la mai mult de o lună de la debutul primarelor. Cea mai mare înfrângere suferită de Rubio este cea de marţi, când nu a reuşit să atragă susţinerea propriului stat, iar cei 99 de delegaţi au plecat spre tabăra lui Donald Trump.

”Trăim într-o republică şi alegătorii noştri iau deciziile. America este în mijlocul unei furtuni politice, a unui adevărat tsunami, iar noi ar fi trebuit să-l anticipăm. Chiar dacă suntem pe partea bună, anul acesta nu vom fi de partea câştigătoare”, a precizat Rubio.

Senatorul a vorbit în anunţul de retragere şi despre tacticile de campanie folosite de Trump, avertizând că deşi ar fi putut exploata la rândul său furia şi teama din cursă, a ales să ia decizia bună. De asemenea, Rubio a avertizat că politica de divizare va lăsa în urmă o naţiune plină de fracturi.

Criticii l-au acuzat pe Donald Trump că retorica sa inflamatorie a dus inclusiv la apariţia unor incidente violente chiar în timpul propriilor mitinguri electorale. Cele mai intens discutate promisiuni electorale ale sale sunt cele legate de imigranţi. El a spus că vrea să deporteze toţi străinii care se află illegal pe teritoriul SUA şi să oblige Mexicul să plătească pentru construcţia unui gard la graniţa cu Statele Unite.

Deşi îşi construieşte campania pe ideea de ruptură de vechea gardă a Partidului Republican şi de schimbare, Trump nu este nou-venit în politică. Ani la rând, el a fost nelipsit din dezbaterile politice de dreapta şi a curtat numeroşi politicieni şi activişti conservatori.

Cu ocazia alegerilor primare, Partidul Republican permite fiecărui stat în parte să îşi stabilească propriile reguli. Astfel, unele state repartizează delegaţii proporţional cu votul popular, altele folosesc metoda “câştigătorul ia tot”, aşa încât toţi delegaţii din statele respective sunt obligaţi să voteze pentru candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în circumscripţiile lor.

Există şi o cale de mijloc: state unde se foloseşte metoda proporţională în situaţiile în care niciun candidat nu strânge 50% din voturi. Dacă unul dintre cei aflaţi în cursă trece de acest prag, ia toţi delegaţii.

Pe de altă parte, Partidul Republican cere ca toate statele în care se desfăşoară scrutine între 1 şi 14 martie să repartizeze delegaţii proporţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.