Senatorul Bernie Sanders, candidat pentru învestitura Partidului Democrat la prezidenţiale, a înregistrat o nouă victorie în alegerile primare din statul Virginia de Vest. Democratul a atras susţinerea a 49,7% din alegători, ceea ce îi garantează alţi 17 delegaţi în tabara pentru nominalizarea prezidenţială, însă socialistul rămâne mult în urma favoritei Hillary Clinton, transmite Reuters şi NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea voturilor în secţiile de votarea, senatorul Sanders a obţinut 49,7% din voturi în primarele din Virginia de Vest, faţă de cele 39,6% procente obţinute de Hillary Clinton. Procentele se traduc în susţinerea a 17 delegaţi pentru Bernie Sanders, în vreme ce fostul secretar de stat a obţinut alţi 12 delegaţi.

Victoria lui Sanders în Virginia de Vest nu este una neaşteptată, mai ales pentru că senatorul conducea cursa încă din sondaje. De altfel, democratul a obţinut rezultate bune mai ales în statele predominant rurale, precum este şi Virginia de Vest.

Însă, reuşita primarelor din Virginia de Vest vine la o săptămână după ce Bernie Sanders a câştigat scrutinul din Indiana şi la alte două după victoriile importante înregistrate de fostul secretar de stat pe coasta de est. Senatorul este condus de Hillary Clinton cu un avans puternic, însă speră în continuare că va bloca obţinerea unui număr majoritar de delegaţi până la Conveţia Partidului Democrat.

Senatorul democrat se bazează pe impulsul dat campaniei de ultimele victorii pentru a atrage susţinerea super delegaţilor, care nu au nicio obligaţie să voteze protrivit rezultatelor din alegerile primare.

”Cu acest rezultat am câştigat primarele şi caucuses-urile din 19 state. Suntem în această campanie pentru a câştiga nominalizarea democraţilor şi vom rămâne în cursă până ce este aruncat în urnă ultimul vot”, a comentat Sanders într-un eveniment de campanie din Salem, criticându-i pe contracandidaţii republicani ai lui Donald Trump, care au ales să se retragă după eşecuri repetate.

”Nu sunt doar sondajele naţionale în care îl învingem pe Donald Trump cu numere mai mari faţă de secretarul Clinton, vorbim de fapt de sondaje statale după sondaje statale. Trump nu va deveni preşedinte pentru că americanii înţeleg că puterea noastră stă în diversitate. Suntem un popor puternic pentru că suntem gay şi heterosexuali. Suntem o naţiune minunată pentru că suntem femei şi bărbaţi”, a precizat senatorul.

Bernie Sanders a criticat încercarea republicanuluI Donald Trump de a obţine susţinerea electoratului progresist, printr-un discurs favorabil creşterii salariului minim pe economie la nivel federal şi majorării taxelor aplicate bogaţilor.

După alegerile primare din 42 de state, fostul secretar de stat a câştigat 23 state şi un număr de 2.239 de delegaţi, în comparaţie cu cei 1.469 de delegaţi ai lui Bernie Sanders. Hillary Clinton are nevoie de 2.383 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea PartiduluI Democrat la Convenţia din iulie, iar cu un număr total de 4.763 de delegaţi democraţi care pot fi distribuiţi. Astfel, fostul secretar de stat are nevoie de doar 114 delegaţi pentru obţinerea automată a nominalizării.

Cu ocazia alegerilor primare, fiecare stat în parte poate să îşi stabilească propriile reguli. Partidul Democrat aplică însă o regulă unică în toate statele. Astfel, în fiecare stat un candidat primeşte un număr de delegaţi proporţional cu voturile obţinute. Există, însă, şi excepţii. Dacă un candidat nu reuşeşte să strângă cel puţin 15% din sufragii într-un district, nu primeşte niciun delegat din districtul respectiv.

În momentul în care un candidat democrat se retrage din cursa pentru învestitura democrată, toţi delegaţii pe care i-a strâns sunt realocaţi celorlalţi candidaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.