Principalul partid de opoziţie din Turcia pare să îşi păstreze controlul asupra unor oraşe-cheie în alegerile locale de duminică, potrivit rezultatelor preliminare, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care îşi propusese să preia din nou controlul asupra acestor zone urbane, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu aproximativ 20% din voturi numărate, primarul actual, Ekrem Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului, sau CHP, conducea în Istanbul, cel mai mare oraş şi centru economic al Turciei, potrivit televiziunii de stat TRT. Primarul Mansur Yavaş, al capitalei Ankara, părea, de asemenea, pregătit să îşi păstreze locul cu o majoritate confortabilă.

CHP părea să conducă în 35 din cele 81 de provincii din Turcia, potrivit rezultatelor preliminare raportate de TRT.

Votul a fost văzut ca un barometru al popularităţii preşedintelui Erdogan, care încearcă să recâştige controlul asupra unor zone urbane cheie pe care le-a pierdut în favoarea opoziţiei în alegerile de acum cinci ani. Victoria CHP la Ankara şi Istanbul, în 2019, spulberase aura de invincibilitate a lui Erdogan.

Principalul câmp de luptă pentru preşedintele turc în vârstă de 70 de ani a fost Istanbulul, un oraş cu 16 milioane de locuitori în care s-a născut şi a crescut şi unde şi-a început cariera politică în calitate de primar în 1994.

O prezenţă puternică a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, sau AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), de orientare islamică, aflat la putere, ar întări probabil determinarea lui Erdogan de a introduce o nouă constituţie - una care ar reflecta valorile sale conservatoare şi i-ar permite să guverneze dincolo de 2028, când se încheie mandatul actual, spun analiştii.

Pentru opoziţie - divizată şi demoralizată după o înfrângere în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de anul trecut - păstrarea Istanbulului şi a Ankarei ar fi un impuls major şi ar ajuta la remobilizarea susţinătorilor.

Aproximativ 61 de milioane de persoane, inclusiv peste un milion de alegători care au votat pentru prima dată, au fost eligibile pentru a vota pentru toate municipalităţile metropolitane, primăriile de oraş şi de district, precum şi pentru administraţiile de cartier.

Aproximativ 594.000 de membri ai forţelor de securitate au fost la datorie în întreaga ţară pentru a asigura buna desfăşurare a votului. Cu toate acestea, o persoană a fost ucisă şi alte unsprezece au fost rănite în oraşul Diyarbakir, unde o dispută privind alegerea unui administrator de cartier a devenit violentă, a raportat agenţia de stat Anadolu. De asemenea, cel puţin şase persoane au fost rănite în luptele care au izbucnit în provincia vecină Şanliurfa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.