Polonezii aleg duminică - de la primari de oraş până la consilieri municipali la sat - într-un scrutin local considerat un prim test al susţinerii de care se bucură partidului conservator aflat la putere, ale cărui politici au condus la proteste de stradă şi la o serie de confruntări cu liderii Uniunii Europene (UE), relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, dreapta) speră să-şi întărească şi mai mult acapararea puterii, consolidată cu ajutoare sociale şi punerea în discuţie  a nivelului autorităţii UE asupra statelor membre.

Liderii europeni apreciază că reforma PiS a justiţiei pune în pericol statul de drept şi au declanşat o procedură de sancţionare.

Scrutinul de duminică va măsura totodată puterea opoziţiei, concentrată în Partidul Platforma Civică (proeuropean), care a guvernat timp de opt ani înainte ca PiS să ajungă la putere, în 2015.

Campania electorală s-a concentrat în cele mai mari oraşe poloneze - Varşovia, Poznan, Cracovia, Wroclaw şi Gdansk - care sunt în mod tradiţional proeuropene şi în care opoziţia este la putere. Orice înfrângere în aceste oraşe va fi percepută ca o victorie contra opoziţiei.

Duminică are locul primul tur al acestor alegeri. În cazul în care candidaţii la postul de primar nu obţin jumătate din voturi, turuldoi va fi organizat pe 4 noiembrie.

Potrivit unor noi reglementări, urnele sunt transparente, iar comisii separate se ocup de vot şi de numărarea sufragiilor.

Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate marţi sau miercuri.

Alegerile locale deschid o serie de scrutine cruciale în Polonia - şi anume alegerile europene în mai, alegerile parlamentare, în toamna lui 2019, şi alegerile prezidenţiale, în primăvara lui 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.