În timp ce se procesau ultimele câteva milioane de voturi de la alegerile prezidenţiale, în celălalt scrutin desfăşurat duminică, alegerile pentru parlamentul turc, care are 600 de locuri, alianţa lui Erdogan este pe cale să câştige majoritatea, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce peste 80% din urnele de vot au fost deschise, Alianţa Populară a preşedintelui Erdoğan (o coaliţie de partide conservatoare şi ultranaţionaliste, între care MHP, partenerul de coaliţie al AKP, partidului lui Erdogan) părea să fie pe cale să devină cel mai mare bloc din parlament. Nu există surprize în acest sens.

La 89,5% din voturi procesate, alianţa lui Erdogan părea pregătită pentru o majoritate de 323 de locuri în parlamentul cu 600 de locuri. Rezultatele au fost mult mai bune pentru blocul de guvernământ decât cele preconizate în majoritatea sondajelor preelectorale.

Alianţa Naţiunii, coaliţia de opoziţie a lui Kemal Kılıçdaroğlu, condusă de partidul său CHP (Partidul Republica al Poporului) şi din care mai fac parte încă cinci formaţiuni, inclusiv partidul de dreapta Iyi, este a doua ca mărime şi pare să fi obţinut aproximativ o treime din voturi (35,6% din total, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu).

Fostul ministru al economiei Ali Babacan şi fostul şef al politicii externe, Ahmet Davutoglu, ambii cândva din tabăra lui Erdogan, au candidat acum amândoi pe lista CHP, în ciuda faptului că şi-au înfiinţat propriile partide în perioada premergătoare alegerilor, dar nu par să fi avut totuşi un impact semnificativ asupra cotei de voturi a Alianţei Naţiunii.

CHP s-a descurcat bine de-a lungul coastei mediteraneene a Turciei, în Tracia şi în marile oraşe Izmir, Istanbul şi capitala Ankara.

Rezultatele indică, de asemenea, o prezenţă puternică a partidelor naţionaliste. MHP, aliatul lui Erdogan, a fost cu adevărat surpriza duminică seară. MHP şi partidul desprins din el, Iyi, au împreună aproximativ 20% din voturi, chiar dacă reprezintă tabere opuse în această cursă.

Partidul Yesil Sol, un succesor al partidului kurd HDP, a avut rezultate bune în regiunea de sud-est a ţării, în special în Diyarbakir, Hakkari şi Sirnak (peste 60%). Cea mai mare parte a acestei regiuni a votat, de asemenea, puternic în favoarea candidatului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu.

Chiar dacă cei mai mulţi oameni vor fi cu ochii pe rezultatele alegerilor prezidenţiale, care se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, parlamentul turc rămâne o instituţie importantă şi va avea un rol major în viitorul guvern, fie jenând un preşedinte care nu îl controlează, fie fiind un avantaj pentru un preşedinte ai cărui aliaţi politici sunt reprezentaţi în el.

În ciuda puternicei preşedinţii executive introduse de Erdoğan în 2018, parlamentul are puterea de a declara război, de a ratifica tratate, de a adopta bugete, de a modifica Constituţia şi de a controla activităţile guvernului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.