Votul celor 538 de mari electori - care oficializează luni victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi este în mod teoretic o formalitate - are în acest an o importanţă deosebită, din cauza refuzului lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ales urmează să susţină un discurs, luni seara, în fieful său, oraşul Wilmington, în statul Delaware, pentru a sărbători această nouă confirmare a victoriei sale ”şi forţa şi rezilienţa” democraţiei americane.

Rezultatele scrutinului de la 3 noiembrie au fost certificate deja, în mod legal, de către fiecare dintre 50 de state americane.

Democratul a obţinut un număr-record de 81,28 de milioane de voturi, iar preşedintele republican în exerciţiu 74,22 milioane.

În Statele Unite, locatarul Casei Albe este ales cu sufragiu universal indirect, iar fiecare stat îi atribuie în general marii săi săi electori - al căror număr depinde în principal de populaţia statului - candidatului care se clasează pe primul loc la nivel local.

Şi în acest caz, rezultatele confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţate încă de la 7 noiembrie de către presa mare americană - 306 mari electori. Trump a obţinut 232.

Acest ”Colegiu Electoral” se reuneşte luni, pentru a oficializa votul.

În realitate, marii electori se reunesc - separat - stat cu stat întreaga zi.

Cei 538 de mai electori sunt oficiali politici locali, reprezentanţi ai societăţii civile sau apropiaţi ai unui candidat.

Majoritatea marilor electori sunt necunoscuţi marelui public, însă personalităţi naţionale fac parte din Colegiul Electoral.

În acest an, acesta este cazul candidatei înfrânte în alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton, care va vota în favoarea lui Joe Biden şi a vicepreşedintei sale Kamal Harris în statul New York.

În pofida faptului că, în trecut, unii dintre ei făcut derogare de la regula potrivit căreia îşi dau votul candidatului aflat pe pimul loc la nivelul statului, acest lucru nu a schimbat nciodată rezultatul scrutinului.

Victoria lui Boe Biden va deveni astfel şi mai oficială.

Însă, Donald Trump continuă, la Casa Albă, să denunţe - fără probe - ”cele mai trucate alegeri din istoria americană”, aşa cum a făcut-o duminică, într-un mesaj postat pe Twitter.

”Cum pot state şi oficiali politici să confirme nişte alegeri în care frauda şi neregulile au fost demonstrate?”, întreabă el.

Tabăra sa nu a fost în măsură să prezinte cel mai mic element care să-i susţină acuzaţiile, iar recursurile pe care le-a formulat în justiţie au fost aproape toate respinse.

Într-o ultimă umilire, Curtea Supremă - profund remaniată de către Donald Trump, care anumit trei judecători şi i-a conferit astfel o majoritate conservatoare puternică de şase din nouă membri - a respins săptămâna trecută două recursuri republicane fără ca măcar să le examineze pe fond.

După etapa solemnă de luni, este posibil ca un număr mai mare de aleşi republicani să accepte să recunoască victoria lui Joe Biden.

Însă este puţin probabil ca Donald Trump să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor sondaje, o mare parte dintre alegătorii săi - 68%, potrivit Fox News - nu-l consideră pe democrat drept învingătorul legitim.

”Lupta abia începe!!!”, a scris în weekend preşedintele în exerciţiu pe Twitter.

În acest weekend, întrebat de Fox News dacă va asista la depunerea jurământului de către preşedintele democrat, la 20 ianuarie, aşa cum vrea tradiţia şi protocolul, fostul magnat în domeniul imobiliar s-a eschivat.

”Nu vreau să vorbesc despre asta”, a declarat el scurt, morocănos.

Trump ar putea să încerce să profite de complexitatea procesului instituţional, care se întinde pe o lungă perioadă de timp, un ultime gest de sfidare.

Unii dintre apropiaţii săi intenţionează să conteste rezultatele atunci când Congresul efectuează ultima validare, la 6 ianuarie.

Acest demers nu are, practic, nicio şansă de succes, însă ar urma să-i lase viitorului preşedinte american Joe Biden o ţară şi o clasă politică mai împărţite ca niciodată.

În pofida îndemnurilor reiterate ale lui Donald Trump, statele în mod tradiţional republicane în care preşedintele a fost devansat de către Joe Biden i-au ignorat îndemnurile de a desemna colegii electorale paralele în favoarea sa.

Buletinele de vot ale delegaţilor urmează să fie expediate Congresului, unde vor fi numărate în kod oficial la 6 ianuarie, pentru a se stabili alegerea lui Joe Biden.

Donald Trump a anunţat luna trecută că va părăsi Casa Albă dacă marii electori îl desemnează pe adversarul său, însă şi-a intensificat, între timp, ofensiva judiciară în tribunale, într-o încercare de a obţine anularea a milioane de buletine de vot şi a răsturna rezultatul alegerilor.

După ce nu a reuşit acest lucru, mai are o ultimă carte de jucat în Congres - să-i ceară să nu aprobe rezultatul scrutinului de luni. Congresmenii americani pt contesta cu titlu individual rezultatul votului Colegiului Electoral. Acest ultim episod ar putea conduce la ultimele ciondăneli.

Trump are toate şansele să eşueze în acest demers, în contextul în care Camera Reprezentanţilor este controlată de către Partidul Democrat, iar mai mulţi senatori republicani au avertizat să vor respecta rezultatul scrutinului de la 3 noiembrie şi al celui de luni.

În 2016, Donald Trump a fost ales de Colegiul Electoral, în care a devansat-o pe Hillary Clinton, care a obţinut cu trei milioane de voturi mai mult decât el la nivel naţional.

La acea vreme, unii democraţi sperau ca delegaţii republicani să iasă din rând şi să o aleagă pe candidata democrată, ci nu pe Trump. Şapte dintre ei au făcut acest lucru - un număr neobişnuit de mare, însă insuficient pentru a-l împiedica pe miliardarul newyorkez să devină preşedintele Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.