Donald Trump şi Joe Biden îşi susţin luni candidaţii în dublul scrutin parţial din Georgia, prevăzut marţi în Georgia, un stat conservator din Sudul Statelor Unite, cu o dublă miză, atât pe plan local, cât şi privind deţinerea controlului în Senatul Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două luni după alegerile generale de la 3 noiembrie, Georgia se află într-o companie electorală care aminteşte de cea de la nivel naţional, cu pancarte, autobuze ale candidaţilor, mers din uşă în uşă şi mitinguri electorale.

Luni are loc punctul cultiminant al acestei campanii, prin vizitele preşedintelui ăn exerciţiu Donald Trump şi preşedintelui ales Joe Biden, care subliniază importanţa decisivă a acestui scrutin, care va determina controlul puterii la Washington în următorii patru ani.

În Georgia, marcată de sclavie şi segregare, au apărut mai multe figuri ale luptei civice a afroamericanilor, de la Martin Luther King la John Lewis.

Însă acest stat din Sud nu a ales niciodată un senator de culoare şi nu a trimis niciodată un democrat în Camera superioară a Legislativului în ultimii 20 de ani.

Candidaţii democraţi au luat astfel startul de departe, în cursă, în Georgia. În ei îşi pun, însă, speranţele, atât Partidul Democrat, cât şi Joe Biden.

În cazul în care obţin amândoi victorii, democraţii Raphaël Warnock şi Jon Ossoff vor răsturna Senatul în tabăra lor şi vor da toate pârghiile puterii preşedintelui ales.

În acest scenariu, în care atât republicanii, cât şi democraţii au câte 50 de mandate, viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris va avea puterea de a departaja voturile şi să încline balanţa în favoarea democraţilor în Senat, în prezent majoritar republican.

Joe Biden ar urma, astfel să se instaleze la Casa Albă cu o Cameră a Reprezentanţilor şi un Senat democrate, ceea ce i-ar permite să-şi aplice programul.

”PREA STÂNS PENTRU A DA UN PROGNOSTIC”

Donald Trump urmează să participe luni seara, în susţinerea republicanilor, la ultimul mare miting de campanie înaintea de a pleca de la Casa Albă la 20 ianuarie.

Miliardarul urmează să fie primit ca un erou la Dalton, o circumscripţie rurală şi conservatoare în nord-vestul Georgiei.

În campanii există numeroase pancarte cu mesajul ”Trump 2020”. Mai numeroase decât ale senatorilor pe care îisusţine - un fost om şi o fostă femeie de afaceri, Kelly Loeffler, în vârstă de 50 de ani, şi David Perdue, în vârstă de 71 de ani.

Mâna dreaptă a lui Donald Trump, Mike Pence, urmează să facă campanie într-o regiune rurală din sudul Atlantei.

Joe Biden urmează să se afle în campanie la Atlanta, capitala Georgiei.

Preşedintele ales democrat urmează să facă campanie împreună cu Raphaël Warnock, un pastor de culoare în vârstă de 51 de ani, care predică în fosta biserică a lui Martin Luther King, şi împreună cu Jon Ossoff, un producător audiovizual în vârstă de 33 de ani.

”Totul este în joc” în alegerile de marţi, ”viitorul ţării noastre”, tuna Kamala Harris la un miting în Savannah, un mare oraş colonial în care a făcut campanie împreună cu cei doi candidaţi.

Şi pentru republicani este în joc tot viitorul ţării. ”Suntem zidul de foc care să împiedice socialismul să vină în America”, le-a spus Kelly Loeffler susţinătorilor săi, la Cartersville, un orăşel cochet.

Sondajele îi dau pe candidaţi cot la cot.

Jon Ossoff îl înfruntă pe David Perdue, iar Raphaël Warnock pe Kelly Loeffler.

Teoretic, republicanii sunt favoriţi în acest stat conservator.

Democraţii se sprijină, însă, pe victoria lui Joe Biden în acest stat, în alegerile de la 3 noiembrie, o premieră  în Georgia din 1992.

Însă victoria lui Joe Biden în Georgia se explică prin votul alegătorilor republicani sau independenţi anti-Trump, care ar putea reveni, de această dată, în cadrul partidului.

Peste trei milioane de alegători au votat anticipat -  din şapte milioane înscrişi - un record într-un scrutin parţial.

Însă este un nivel mai mic decât cel înregistrat în acelaşi stadiu al alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Toţi aceşti factori conduc la o situaţie ”cu adevărat strânsă pentru a da un prognostic”, subliniază Trey Hood, un profesor la Universitatea din Georgia.

Afroamericanii ”reprezintă una dntre cele mai largi baze de susţinere a candidaţilor democraţi  în aceststat, iar mibilizarea lor este aşadar crucială”, apreciază el.

Un locuitor din trei este afroamerican în Georgia, cu o populaţie de 10,6 milioane de oameni.

Această populaţie a fost mereu importantă, subliniază el, dar ”ceea ce s-a schimbat este numărul afroamericanilor în electorat”, în prezent la aproape 30%.

”Black Voters Matter” (votul persoanelor de culoare contează) afirmă organizatorii de la Hampton, o expresie calchiată după celebrul slogan ”Black Lifes Matter”.

 

Sub coordonarea fostei alese din Georgia Stacey Abrams, organizaţii s-au mobilizat cu succes în ultimii ani cu scopul de a denunţa şi de a lupta împotriva unor piedici instituţionale care continuă să blocheze votul minorităţilor - cozi lungi de aşteptare, dificultăţi la înscriere pe liste de alegători sau confirmarea identităţii. Este vorna despre lucruri care pot conta marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.