Peste 37 de milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi, duminică, la urne în Spania pentru a alege un nou Parlament. Oficialităţile au anunţat măsuri extraordinare de securitate, mai ales în ceea ce priveşte Catalonia, unde, în ultimele săptămâni, au avut loc proteste violente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este al patrulea scurtin din ultimii patru ani, după ce şeful Guvernului spaniol în exerciţiu, Pedro Sánchez, nu a reuşit să obţină susţinerea necesară pentru a rămâne la putere. Partidul lui, PSOE, a câştigat alegerile din 28 aprilie 2019.

Spaniolii îşi aleg acum din nou cei 350 de reprezentanţi în Congres (deputaţi) şi 208 în Senat. 

Din totalul spaniolilor cu drept de vot, 37.000.608, 2,1 milioane se află în străinătate, cei mai mulţi - peste 300.000 - în Argentina, iar peste 226.000 vor vota pentru prima dată. În premieră, numărul persoanelor cu drept de vot a depăşit 37 de milioane.

Moncloa a anunţat că va urmări îndeaproape ce se va întâmpla în Catalonia, unde a fost trimis un dispozitiv special de securitate după evenimentele recente şi după ce au apărut mai multe informaţii că vor avea loc noi violenţe.

Presa spaniolă scrie că este vorba despre 8.000 de agenţi ai poliţiei catalane, cărora li se vor alătura 3.000 din Guardia Civil şi poliţia naţională. 

Potrivit anunţului oficial făcut sâmbătă după-amiază, mai mult de 92.000 de agenţi vor asigura ordinea în timpul alegerilor, în întreaga Spanie.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Fernando Grande-Marlaska, a asigurat că au fost luate „măsurile necesare şi precise” pentru ca alegerile să se desfăşoare în siguranţă. El a evitat să dea informaţii exacte cu privire la dispozitivul destinat Cataloniei. 

Acesta va fi al 24-lea scrutin pentru Parlament de când Spania este o democraţie.

Secţiile de vot vor fi deschise în intervalul orar 09.00 - 20.00.

După ora 22.30, într-o conferinţă de presă, vor fi anunţate rezultatele. Se aşteaptă ca la acea oră datele să fie „semnificative”, după cum au spus oficialii.

Începând cu 28 aprilie, Sánchez a negociat cu liderii principalelor partide - Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadanos) şi Pablo Iglesias (Unidas Podemos) -, dar şi cu regele. Nu s-a ajuns la un acord, astfel că, la jumătatea lunii septembrie, Sánchez a fost nevoit să anunţe noi alegeri legislative. Sánchez conduce Executivul din iunie 2018, după ce Guvernul lui Mariano Rajoy (PP) a fost dat jos în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti şi susţinută de partidele separatiste ERC şi PDeCAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.