Guvernul spaniol ar putea să renunţe să suspende autonomia Cataloniei dacă preşedintele separatist al regiunii va accepta să convoace aleri regionale, pentru a reporni de la zero şi a pune capăt conflictului cu Madridul, potrivit unei surse guvernamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă el (Carles Puigdemont) convoacă alegeri, potrivit modalităţilor avute în vedere, acest lucru ar putea să fie considerat drept o întoarcere la legalitate”, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP sub protecţia anonimatului, confirmând informaţii dezvăluite de presa spaniolă.

Această declaraţie a fost făcută în contextul în care şeful opoziţiei spaniole, socialistul Pedro Sanchez, aflat în contact permanent cu şeful Guvernului spaniol în acest subiect, a confirmat, de la Bruxelles, această opţiune.

”Singura cale posibilă pentru Puigdemont este să restaureze legalitatea, iar din punct de vedere politic să convoace alegeri anticipate”, a declarat Sanchez. El a adăugat că această cale va pune capăt ”fără nicio îndoială” ameninţării suspendării autonomiei.

Această ofertă poate să fie interpretată ca o deschidere care ar permite o dezamorsare a crizei care durează de câteva săptămâni între Barcelona şi Madrid.

Guvernul central, în opinia căruia separatiştii sunt ”în afara legii”, ameninţă să suspende total sau în parte autonomia catalană.

Alegeri ar putea să permită să se evite să se ia această măsură dură, care nu a mai fost aplicată de când Spania a redevenit la democraţie, în 1977, şi care ar risca să declanşeze tulburări în această regiune strategică cu 7,5 milioane de locuitori.

Ele le-ar permite separatiştilor să renunţe la ameninţările cu declararea independenţei, cu speranţa de a-şi consolida poziţia în alegeri. Ei au obţinut 72 de mandate din 135, cu 47,8% din voturi, în 2015.

Însărcinatul cu Relaţii Internaţionale în Guvernul catalan Raul Romeva a părut să îndepărteze ipoteza alegerilor regionale, dând asigurări, de la Bruxelles, că această opţiune ”nu se află pe masă”.

Însă o sursă guvernamentală catalană, contactată de AFP, s-a arătat mai puţin tranşantă.

”Pentru moment, acest lucru nu se află între priorităţile noastre”, a declarat această sursă. ”Nu vom lua decizia. Aşteptăm să vedem ce va decide (Madridul) mâine”, a adăugat ea.

Carles Puigdemont este supus unor presiuni din partea susţinătorilor independenţei, după organizarea referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie, în care afirmă că separatiştii au obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate de 43% din catalanii cu drept de vot.

Tabăra sa îl împinge să declare independenţa, însă mediile economice privesc cu mare îngrijorare plecarea a sute de întreprinderi din Catalonia.

Guvernul spaniol l-a somat să spună joi la ora locală 10.00 (11.00, ora României) dacă a declarat sau nu independenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.