Aproximativ 50 de parlamentari spanioli şi catalani au agitat afişe, miercuri, în Parlamentul spaniol, cerând eliberarea celor doi lideri separatişti catalani încarceraţi, pe care-i consideră deţinuţi politici, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest gest de protest a durat aproximativ 15 secunde, înainte ca protestatrilor să li se atragă atenţia că fac un gest ”deplasat” şi să fie invitaţi să ia loc.

Parlamentarii au protestat astfel faţă de încarcerea, luni, a lui Jordi Sanchez şi a lui Jordi Cuixart, liderii organizaţiilor separatiste catalane Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural, în cadrul unei anchete cu privire la o ”răzvrătire”.

200.000 DE MANIFESTANŢI LA BARCELONA

Aproximativ 200.000 de persoane au participat marţi seara la o manifestaţi la Barcelona, denunţând încarcerarea ”celor doi Jordi”, potrivit poliţiei municipale, scrie AFP.

"Independenzia", scanda mulţimea, după ce a reclamat eliberarea lui Jordi Cuixart şi a lui Jordi Sanchez, liderii principalelor asociaţii separatiste. Mulţimea a tăcut brusc, la un moment, iar în tăcere s-a auzit sunând un telefon.

În faţa manifestanţilor, care purtau lumânări şi pancarte cu mesaje prin care cereau eliberarea ”deţinuţilor politici”, s-a citit un maniffest, potrivit căruia, prin dispunerea acestor arestări, ”statul spaniol a încălcat o linie roşie” şi a ”comis o mare eroare”.

Aceste încarcerări constituie ultimul episod al crizei dintre separatiştii aflaţi la putere în Catalonia, o regiune în care trăiesc 16% dintre spanioli, şi instituţiile spaniole, în care primii ameninţă să declare independenţa.

În pofida faptului că societatea catalană este împărţită aproape în două pe tema independenţei, separatiştii consideră că această cauză a lor este legitimată de referendumul interzis de la 1 octombrrie, în care afirmă că au obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate de 43% dintre catalanii cu drept care s-au prezentat la urne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.