Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov pare să câştige la limită alegerile legislative din Bulgaria, de duminică, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exit-poll-urile Gallup Internationaal şi Alphaa Search arată că partidul de centru-dreapta GERB ar fi obţinut 23,6%-25,5% din voturi. Principalul rival al GERB, “Continuăm Schimbarea”, partidul lui Kiril Petkov, este creditat cu 19,5%-19,9%.

Dacă va fi confirmat, acest rezultat ar anunţa negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii, care ar putea duce la un parlament fără majoritate sau chiar la noi alegeri.

Oricare dintre variante ar prelungi instabilitatea politică şi ar creşte posibilitatea ca Sofia să rateze termenul pentru intrarea în zona euro: 2024.

În Bulgaria, guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură în luna iunie, Executivul fiind condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.

Ţara este afectată din vara lui 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borisov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.