Alegătorii germani din trei state sunt chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege parlamentele regionale, un scrutin cu valoare de test pentru conservatorii Angelei Merkel, ce i-ar putea slăbi influenţa cancelarului în plină criză a migranţilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, tema migraţiei a dominat campania electorală. Tot mai mulţi germani sunt îngrijoraţi de cum va face faţă ţara afluxului de refugiaţi, în condiţiile în care Merkel vrea să menţină politica uşilor deschise. Anul trecut, peste un milion de migranţi au ajuns în ţară.

Partidul Creştin-Democrat (CDU), condus de Angela Merkel, a pierdut susţinători în favoarea formaţiunii antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), care a profitat de pe urma îngrijorării populaţiei.

Sondajele de opinie sugerează că CDU va rămâne cel mai important partid în Saxonia-Anhalt, din estul ţării. În vest, ar putea fi devansat de Verzi în Baden-Wuerttemberg, unde domină în prezent. În Renania-Palatinat, unde CDU s-a clasat pe locul al doilea la scrutinul precedent, sondajele preconizează un rezultat foarte strâns.

Dacă CDU nu reuşeşte să câştige în cel puţin două dintre cele trei state care votează, Merkel va suferi  o lovitură grea în condiţiile în care încearcă să îşi folosească statutul de cel mai puternic lider din Europa pentru a accelera aprobarea unui acord UE-Turcia privind refugiaţii.

Una dintre principalele formaţiuni care profită de pe urma declinului CDU este AfD. Reprezentată deja în cinci dintre cele 16 parlamente regionale, formaţiunea antiimigraţie va intra, probabil, în încă trei duminică. Printre sloganurile sale de campanie se numără “Securizaţi graniţele” şi Opriţi haosul azilului”.

Potrivit sondajelor de opinie, AfD este susţinut de 19% din electorat în Saxonia-Anhalt, unde CDU şi social-democraţii guvernează în prezent într-o “amplă coaliţie”, similară celei de la nivel federal.

Dacă AfD va obţine rezultate la fel de bune pe cât anunţă sondajele, partenerii de coaliţie ar putea fi nevoiţi să includă şi această formaţiune în alianţă.

În aceste condiţii, cu o zi înainte de alegeri, cancelarul Angela Merkel a promis că va reduce afluxul de migranţi în Germania. “Vrem să reducem semnificativ numărul refugiaţilor”, a spus cancelarul în faţa unei mulţimi de 1.400 de susţinători, în oraşul Haigerloch, din sud-vestul ţării.

Ea i-a luat în vizor pe aşa-numiţii migranţi economici şi a promis că îi va repatria mai rapid pe cei care nu au dreptul la azil.

Merkel şi-a apărat poziţia în ceea ce priveşte migraţia şi a explicat măsurile de integrare luate de autorităţi, la un miting din landul Baden-Wuerttemberg, în trecut un fief al CDU.

“Cred că putem spune că ne aşteptăm ca refugiaţii să accepte aceste oferte. Aceasta este o obligaţie, nu o opţiune”, a spus Merkel, referindu-se la eforturile recente de a le preda migranţilor limba germană şi de a le oferi locuri de muncă.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, liderul SPD, a declarat că o rată mare de participare la scrutin este crucială pentru a opri ameninţarea reprezentată de ascensiunea formaţiunilor naţionaliste. Circa 13 milioane de persoane sunt chemate la urne în total.

“Avem o ascensiune în toată Europa, din păcate şi în Germania, a partidelor naţionaliste. Cu toate acestea, mâine (duminică – n.r.) vom vedea clar că majoritatea alegătorilor vor vota pentru partidele democratice”, a spus politicianul.

“Nu este cazul ca cineva să fie alarmat. Avem o atitudine clară că susţinem solidaritatea şi nu ne vom schimba poziţie din cauza extremiştilor de dreapta ce reprezintă circa 10%”, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.