Alegători olandezi stăteau la coadă să voteze pe una dintre cele mai noi părţi a teritoriului ţării - o insulă artificială ridicată recent într-un lac de la nord de Amsterdam, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au amplasat o secţie vot pe Marker Wadden, o insulă ridicată anul trecut şi care urmează să devină habitatul unor păsări şi altor specii sălbatice.

Primăria din Lelystad, din vecinătate, oferea miercuri călătorii cu barca la urne alegătorilor în scrutinul legislativ.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Autorităţile au anunţat că aceste voiajuri electorale sunt atât de populare încât au suplimentat numărul ambarcaţiunilor cu una pentru a duce şi aduce oamenii la această secţie, o călătoie dus-întors care durează trei ore.

PARTICIPARE PUTERNICĂ

Pe de altă parte, cozi s-au format în gări şi la muzee, relatează AFP.

Olandezii votează în masă miercuri, într-un scrutin legislativ considerat un barometru al populismului şi extremei drepte în Europa.

În pofida numărului mare de nehotărâţi, un sfert dintre cei 12,9 milioane de potenţiali alegători şi-au exprimat opţiunile înainte de ora locală 14.00 (15.00, ora României), potrivit Institutului de sondare Ipsos, într-o zi însorită.

La ultimele alegeri legislative, în 2012, prezenţa la urne, la aceeaşi oră, era de 27%.

Campania a fost marcată de probleme cu privire la identitate şi la imigraţie în această ţară cu 17 milioane de locuitori, acaparată în weekend de izbucnirea unei crize diplomatice cu Turcia.

”Aşteptăm să vedem rezultatele”, a declarat deputatul cu părul oxigenat în faţa unui număr foarte mare de jurnalişti, după ce a votat într-o şcoală de la periferia hagăi.

”Eu cred că evenimentele din Statele Unite şi poate din alte ţări europene arată că oamenii normali vor din nou să fie suverani în propria ţară”, a spus Geert Wilders.

Wilders şi-a văzut în mai multe rânduri, în trecut, scorul scăzând faţă de ceea ce prevedeau sondajele.

Din cealaltă parte a ţării, premierul Mark Rutte, care a încercat să transforme alegerile într-un duel cu Wilders, a dat asigurări că acest scrutin este ”crucial”.

Aceasta este ”oportunitatea ca o democraţie ca a noastră să pună capăt efectului de domino al populismului rău”, a subliniat el.

Cetăţenii votează până la ora 20.00 GMT (22.00, ora României) în mii de secţii de votare instalate în locuri insolite, ca de exemplu salonul unui cetăţean sau o insulă de obicei nelocuită.

Primele exit-polluri sunt aşteptate imediat după aceea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.