Camera Reprezentanţilor a sancţionat-o pe aleasa trumpistă Marjorie Taylor Greene, care a răspândit teorii ale complotului, printr-un vot care relevă vdisensiuni în cadrul unui Partid Republican aflat în continuare în mare parte sub acapararea fostului preşedinte american Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marjorie Taylor Greene, o reprezentantă din Georgia, a fost dată afară dn comisiile Educaţiei şi Bugetului, în urma unui vot care a urmat în mare parte liniile partidelor, cu 230 de voturi la 199.

Doar 11 republicani s-au asociat democraţilor majoritari în Camera inferioară a Congresului, care denunţau susţinerea alesei a unor teze ale mişcării complotiste QAnon şi declaraţii în care părea să îndemne la execuţia unor lideri democraţi.

Înainte de vot, aleasa în vârstă de 46 de ani a încercat să dreagă busuiocul.

”Am crezut în lucruri care nu erau adevărate (...) şi o regret”, a declarat ea, purtând o mască cu mesajul ”libertatea de exprimare”.

Ea a anunţat că a ”încetat să creadă” în teoriile complotiste înainte să candideze.

”Sunt cuvinte din trecut”, care ”nu reprezintă adevăratele mele valori”, a subliniat ea, acuzând presa că este ”la fel de vinovată ca şi QAnon să prezinte adevăruri şi minciuni care ne divizează”.

Însă acest act de spăşire nu i-a convins pe democraţi.

”Niciun membru (al Camerei Reprezentanţilor) nu ar trebui să fie autorizat să se comporte la doamna Greene şi să rişte zero consecinţe”, a declarat numărul doi democrat, în dezbaterea de dinaintea votului, Steny Hoyer.

”CINE ESTE URMĂTORUL?”

Înainte de vot, democratul Tom Malinowski a avertizat că, dacă aleasa este susţinută larg de către tabăra sa, ”extremiştii violenţi (vor) vedea în asta alt semn al faptului că au un loc legitim în dezbaterea naţională”.

Republicanii consideră, din contră, că ea nu ar trebui să fie sanţcionată din cauza unor declaraţii făcute înainte să intre în Congres, în ianuarie.

”Nimeni nu susţine ceea ce s-a spus înainte ca această persoană să devină membră” a Camerei Reprezentanţilor, a subliniat liderul minorităţii republicane Kevin McCarthy.

”Cine este următorul?”, a întrebat republicanul Jim Jordan, denunţând ”o cultură a interzicerii”.

Liz Cheney, numărul trei în Cameră, a denunţat, la rândul său, în urma votului, ”un periculos precedent pentru această instituţie, pe care democraţii s-ar putea să-l regrete atunci când republicanii vor prelua majoritatea”.

Înainte să fie aleasă, Marjorie Taylor Greene a declarat că preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi este vinovată de ”trădare”, o crimă care ”se pedepseşte cu moartea”.

Ea s-a întrebat despre realitatea mai multor atacuri armate în masă sângeroase, suspectând înscenări cu scopul unei înăspriri a legislaţiei privind armele de foc şi a pus la îndoială faptul că un avion s-a prăbuşit peste Pentagon în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Republicana s-a revendicat, înainte să fie aleasă, de la mişcarea pro-Trump QAnon, o mişcare de extremă dreapta care apără ideea că Donald Trump poartă un război secret împotriva unei secte mondiale alcătuite din pedofili satanişti.

”SUFLETUL PARTIDULUI”

”Atacurile armate la şcoală sunt întru totul reale”, iar ”11 septembrie absolut a avut loc”, a dat ea asigurări joi, fără să prezinte scuze cu adevărat.

Cazul său relevă tensiuni în cadrul Partidul Republican, între oameni loiali miliardarului newyorkez, care îşi păstrează o influenţă puternică, prin cele 74 de milioane de voturi pe care le-a obţinut în noiembrie, şi relaţii în Congres, şi apărătorii unei linii tradiţionale.

Fiecare facţiune stă cu ochii pe alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului din 2022 şi pe alegerile prezidenţiale din 2024.

Un purtător de cuvânt al facţiunii pro-Trump, congresmenul din Florida Matt Gaetz a avertiza, la rândul său, miercuri, la Fox News, cu privire la un ”periculos precedent”, în cazul în care Congresul  o sancţiona pe Greene, care a fost aleasă în noiembrie cu un scor zdrobitor în circumscripţia sa.

”Ceea ce încearcă să facă stânga este să spună că poporul american nu are importanţă”, aprecia el.

El o atacă, de mai multe zile, pe Liz Cheney. Această aleasă din Wyoming este una dintre cei zece republicani care au votat în favoarea inculpării (impeachment) lui Donald Trump de ”incitare la insurecţie” în asaltul susţinătorilor săi la Congres, la 6 ianuarie.

”Suntem angajaţi într-o bătălie pentru sufletul Partidului Republican şi am intenţia să câştig”, dădea el asigurări săptămâna trecută, într-o vizită la Cheyenne, capitala acestui stat, care l-a plebiscitat pe Donald Trump în noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.