Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice Rafael Mariano Grossi a cerut din nou Iranului, luni, să acorde inspectorilor AIEA acces la două instalaţii suspectate de faptul că ar fi găzduit activităţi nucleare nedeclarate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemn Iranul să coopereze imediat şi deplin cu Agenţia, incluisv prin furnizarea unui acces rapid la amplasamente specifice”, a declarat Grossi în deschiderea unei şedinţe a Consiliul Guvernatorilor AIEA, la Viena.

În ianuarie, Teheranul a refuzat inspecţii în două instalaţii pe care AIEA voia să le verifice.

Aceste amplasamente nu au legătură cu activităţile actuale ale Iranului, ci se referă la proiecte militare nucleare ale Republicii islamice din anii 2000, potrivit mai multor surse diplomatice.

Acest ”refuz dăunează capacităţii agenţiei (...) de a furniza o asigurare credibilă cuprivire la absenţa unor materii şi activităţi nucleare nedeclarate de Iran”, a adăugat Grossi  în faţa membrilor organului de decizie al AIEA, care îşi ţine săptămâna aceasta reuniunea trimestrială.

Regimul iranian consideră că nu mai este obligat să dea explicaţii cu privire la acţiunile sale din anii de dinaintea semnării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în prezent ameninţat să dispară complet.

Teheranulreproşează AIEA faptul că cere aceste lucruri sub presiunea Israelului şi Statelor Unite.

Aceste noi tensiuni sunt de natură să consolideze poziţia unei linii dure faţă de Iran, mai ales la Washington.

În ceea ce priveşte activităţile nucleare actuale, Iranul cooperează fără dificultate cu inspectorii AIEA, care au acces la toate instalaţiile.

După ce Statele Unite au denunţat în mod unilateral Acordul de la Viena din 2015 şi au impus sancţiuni care strangulează economia iraniană, Teheranul s-a dezangajat într-o serie de etape, din mai 2019, din mai multe limite-cheie stabilite prin acordul internaţional vizând să garanteze natura paşnică a programului nuclear.

În ultima fază a acestui dezangajament, Iranul a anunţat la 5 ianuarie că programul său nuclear nu va mai fi ”supus niciunei restricţii în domeniul operţaional”.

”Până în prezent, Agenţia nu a observat vreo schimbare” în urma acestui anunţ, a anunţat luni Grossi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.