Mii de agricultori germani au venit luni la Berlin pentru a încheia o săptămână de mobilizare masivă împotriva unor planuri de desfiinţare a unor avantaje fiscale destinate agriculturii decise de Guvernul lui Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu mult peste 5.000 de tractoare” au venit în capitală, declară AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei, precizând că este vorba despre o estimare provizorie.

Claxoane de tractor s-au auzit în tot Berlinul dimineaţa devreme, manifestanţii vrând să se ducă la Poarta Brandenburg, în centrul capitalei.

În noaptea de duminică spre luni, Poliţia din Berlin a postat un mesaj pe X în care anunţa blocarea unei mari artere în centrul oraşului.

”Dragi agricultoare şi agricultori! Nu mai e loc pe strada 17 iunie de protestat. În Piaţa Olimpică (în apropiere de Stadionul Olimpic, la periferia oraşului), sunt în continuare locuri de parcare disponibile”, anunţa poliţia pe reţeaua de socializare.

Mobilizarea agricultorilor a început luni, în Germania.

Furia lor a fost provocată de anunţarea în decembrie de către Guvern a intenţiei de a reduce subvenţiile acordate sectorului agricol, după o chemare la ordine a Curţii Constituţionale cu privire la reglementările bugetare stricte ale Germaniei.

Din cauza rezistenţei sectorului agricol, coaliţia Partidului Social Democrat (SPD), Verzilor (ecologişti) şi Partidului Liberal (FDP) a dat înapoi parţial.

Până la urmă coaliţia a menţinut avantajul în privinţa taxelor impuse vehiculelor în silvicultură şi agricultură - pe care voia să le anuleze.

Coaliţia a decis să desfiinţeze treptat - şi nu dintr-o dată - avantajul fiscal cu privire la motorina agricolă, ”pentru a le da întreprinderilor vizate mai mult timp pentru a se adapta”.

Însă acest pas în favoarea sa nu a fost suficient să calmeze o profesie care se confruntă cu dificultăţi.

Extrema dreaptă - care se află în ascensiune, mai ales în estul fost comunist - a încercat să infiltreze această frondă, în pofida faptului că majoritatea agricultorilor spune că vrea să se disocieze de această mişcare extremistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.