Producători de fructe şi legume britanici manifestează luni în faţa sediului Parlamentului, la Londra, în semn de protest faţă de contracte de achiziţie ”nedrepte” prin care sunt legaţi de principalele şase lanţuri de supermarketuri din Regatul Unit, şi urmează să instaleze 49 de sperietori, adică procentul agricultorilor care riscă să-şi abandoneze culturile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agicultorii spun că aproape jumătate dintre ei urmează să fie nevoiţi să-şi întrerupă activitatea în următoarele 12 luni, din cauza lipsei de reglementări în sectorul agroalimentar.

Ei cer cae aceste supermarketuri - ”big six”, Tesco, Sainsbury's, Asda, Morrisons, Aldi şi Lidl - să-şi respecte ”fără excepţie” angajementele în privinţa volumelor produselor achiziţionate şi preţurilor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ei urmează aă afucă 49 de sperietori în faţa sediului Parlamentului, reprezentând procentul agricultorilor care riscă să fie nevoiţi să-şi încheie activitatea.

Această manifestaţie se desfăşoară în ziua în care deputaţii urmează să dezbată o petiţie prin care agricultorii le cer să revizuiască complet un cod de bune practici ale lanţului producţiei alimentare.

Lansată la iniţiativa întreprinderii Riverford Organic, care produse şi vinde coşuri cu fructe şi legume, petiţia a adunat peste 112.000 de semnături.

”Agricultura britanică este în genunchi”, iar ”mijloacele de subzistenţă ale agricultorilor noştri sunt reduse la neant”, denunţă fondatorul întreprinderii, Guy Singh-Watson.

”În lipsa unui tratament mai echitabil al agricultorilor, vom asista la o distrugere a agriculturii britanice şi a peisajelor, faunei şi comunităţilor rurale pe care aceasta le susţinea odinioară”, a subliniat el.

Manifestanţii consideră că numai o reglementare puternică, impusă de către Guvern, le poate permite agricultorilor să obţină cele mai bune contracte cu marile supermarketuri.

”Este întru totul normal ca agricultorii şi producătorii britanici să fie plătiţi la un preţ echitabil, iar examenul nostru al echităţii lanţului de aprovizionare va conribui la a răspunde acestor îngrijorări”, a declarat un purtător de cuvânt al Mediului, Alimentaţiei şi Mediului Rural.

Agricultorii sunt ”vitali” în sistemul alimentar al regatului, a subliniat el, preciznând că agricultorii britanici furnizează 60% dintre bunurile alimentare consumate în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.