Mai multe ţări au oprit finanţarea celei mai mari agenţii ONU care operează în Gaza, pe măsură ce criza se adânceşte din cauza presupusului rol al unor membri ai personalului în atacurile Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Japonia şi Austria au anunţat că suspendă plăţile către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA. SUA, Marea Britanie, Germania şi Italia se numără, de asemenea, printre cei care au suspendat finanţarea. UNRWA a declarat pentru BBC că este "extrem de disperată" şi că "nevoile umanitare din Gaza cresc de la o oră la alta".

Agenţia a concediat mai mulţi membri ai personalului său din cauza acuzaţiilor că ar fi fost implicaţi pe 7 octombrie, când atacatori ai Hamas s-au infiltrat în Israel, omorând aproximativ 1.300 de persoane - în principal civili - şi luând alte aproximativ 250 de persoane ca ostatici în Gaza. Peste 26.000 de persoane - majoritatea femei şi copii - au fost ucise în Gaza de când Israelul a lansat o operaţiune militară majoră ca răspuns, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas.

Alte 1,7 milioane de persoane şi-au părăsit casele, multe dintre ele adăpostindu-se în centrele UNRWA. Potrivit unui raport publicat de New York Times, un dosar al serviciilor de informaţii israeliene susţine că aproape 200 de lucrători ai UNRWA sunt agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic, fără a furniza dovezi detaliate.

Dosarul susţine, de asemenea, că cel puţin 12 lucrători au trecut în Israel la 7 octombrie. UNRWA a concediat nouă dintre aceşti angajaţi şi afirmă că face o anchetă.

Un alt raport publicat de Wall Street Journal, care citează de asemenea dosarul serviciilor de informaţii israeliene, susţine că aproximativ 1.200 dintre cei 12.000 de angajaţi ai UNRWA din Gaza au legături cu Hamas sau Jihadul Islamic. Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să confirme conţinutul dosarului, descriind agenţia ca fiind "perforată de Hamas".

"Am descoperit că au existat 13 lucrători ai UNRWA care au participat efectiv, direct sau indirect, la masacrul din 7 octombrie", a declarat el într-un interviu acordat postului britanic TalkTV. "În şcolile UNRWA, ei au predat doctrinele de exterminare a Israelului - doctrinele terorismului, glorificând terorismul, lăudând terorismul." ONU a refuzat să comenteze, spunând că este în curs de desfăşurare o anchetă internă asupra agenţiei.

MAE român anunţă luni, după ce 12 angajaţi ai Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) au fost acuzaţi de implicare în atacurile Hamas din 7 octombrie, din Israel, mai multe state suspendându-şi finanţarea, că, până la finalizarea investigaţiei declanşate de ONU în acest caz, nu vor fi lansate proceduri pentru noi contribuţii voluntare către agenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.