Un al cincilea vaccin urmează să intre în arsenalul european împotriva covid-19, după ce Novavax a anunţat luni că a primit o ”recomandare pozitivă de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)” în vederea punerii pe piaţă a vaccinului său anticovid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ a fost confirmat de către EMA într-un comunicat.

Agenţia ”a recomandat să se acorde o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului împotriva covid-19 al Novavax (...), pentru a preveni covid-19la persoane în vârstă de peste 18 ani”, anunţă ea într-un comunicat.

Studii prezentate de EMA ”arată o eficienţăa vaccinului Nuvaxovid de aproximativ 90%”, subliniază agenţia.

Însă datele rămân limitate cu privire la eficienţa acestui vaccin împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2.

”Efectele secundare observate în studii ale Nuvaxovid sunt, în general, uşoare şi moderate şi au dipăsut la câteva zile dupăvaccinare”, precizează agenţia.

EMA a ”recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al Novavax”, a anunţat într-un comunicat Novavax.

Vaccinul urmează să fie autorizat sub numele Nuvaxovid.

”Aşteptăm cu nerăbdare o decizie a Comsiei Europene (CE)”, declară, citat în comunicat, preşedintele Novavax, Stanley C. Erck.

Acest vaccin urmează să se alăture vaccinurilor Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxfrod şi Johnson&Johnson.

El foloseşte o tehnologie mai clasică decât cele folosite la vaccinurile anticovid larg autorizate în lume, ceea ce ar putea, consideră unii experţi sanitari, să reducă scepticismul în rândul nevaccinaţilor.

Nuvaxovid este un vaccin ”subunitar”, pe bază de proteine, care declanşează un răspuns imunitar - fără virus.

Tehnologia este similară celei folosite în vaccnurile împotriva hepatitei B şi tusei convulsive - vechi de câteva decenii -, larg folosite în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.