Un presupus agent rus, Andrei Derkaş, acuzat de implicare în tentative de amestec în alegerile americane din 2020, a fost inculpat în Statele Unite cu privire la fraudă şi spălare de bani în legătură cu achiziţionarea unor apartamente de lux în California, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest complice al Kremlinului a fost sancţionat pentru că a încercat să otrăvească democraţia, pentru că a arătat că este pregătit şi capabil să exploateze sistemul bancar în profitul scopurilor sale ilicite”, a acuzat miercuri procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace.

Potrivit justiţiei americane, Andrei Derkaş şi-a ascuns identitatea la achiziţionarea, în 2013, a două apartamente la Beverly Hills, la periferia Los Angelesului, cu 3,9 miliarde de dolari.

”AGENT RUS ACTIV TIMP DE PESTE ZECE ANI”

El a fost sancţionat de Washington, în septembrie 2020, după ce a încercat să-l ”discrediteze” pe Joe Biden pe cân acesta era candidat la preşedinţie, în cadrul unor ”amestecuri străine într-o încercare de a submina alegerile prezidenţiale”.

Un membru bogat şi prorus al Parlamentului Ucrainei, Andrei Derkaş este considerat către Washington un ”agent rus activ”.

Ajutat de către soţia sa, Oksana Terehova, el ar fi înfiinţat mai multe firme fictive şi conturi şi a folosintd nume de împrumut pentru a-şi ascunde identitatea la cumpărarea proprietăţilor imobiliare, folosite de către familia sa, şi mai ales de către fiica sa, care a lucuit într-unul dintre apartamente, potrivit actului acuzării.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat că a confiscat cele două reşedinţe, iar apoi l-a sancţionat pe Andrei Derkaş în 2020 prin blocarea tuturor activelor acestuia în Statele Unite.

Andrei Derkaş s-a întâlnit, în 2019, cu Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, aflat în prima linie a unui efort de a dovedi pretinse fapte de corupţie ale lui Joe Biden şi ale fiului acestuia Hunter Biden, în legătură cu Ucraina.

Aceste acuzaţii au fost între timp amplu dezminţite.

Legăturile strânse ale lui Andrei Derkaş cu Rusia sunt bine stabilite.

Tatăl acestuia era directorul Securităţii din Ucraina, iar el s-a dus la Centrul de Formare în Infornaţii al Ministerului Securităţii ruse, înainte de a intra în Securitatea ucraineană.

În 2020, Trezoreria americană anunţa că Andrei Derkaş ”a fost un agent rus activ timp de peste un deceniu”.

Andrei Derkaş, în vârstă de 55 de ani, urmează să dea socoteală cu privire la şapte capete de acuzare de încălcarea a sancţiunilor, fraudă bancară şi spălare de bani.

El riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

Departamentul american al Justiţiei anunţă că nu ştie unde se află Andrei Derkaş.

În iunie, el a fost acuzat de către Guvernul de la Kiev de susţinetrea inavziei Ucrainei de către Rusia, iar autoriutăţile ucrainene au emis pe numele acestuia un mandat de arestare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.