Moartea prin împuşcare - filmată - a două persoane de culoare în Statele Unite, marţi în Louisiana, iar miercuri în Minnesota, este ultimul dintr-o serie de cazuri de brutalitate cu conotaţii rasiste implicând poliţişti, scrie AFP, care prezintă câteva cazuri emblematice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- Mario Woods

Pe 2 decembrie 2015, la San Francisco, acest bărbat în vârstă de 26 de ani este împuşcat de poliţişti, potrivit cărora tânărul refuza să arunce un cuţit. Scena este surprinsă cu smartphone-uri. Cel puţin şase agenţi îl iau în cătare, în timp ce stă cu faţa la zid.

O anchetă federală vizează, în urma altor incidente, poliţia din această metropolă, al cărei comandant demisionează în mai.

- Freddie Gray

La 19 aprilie 2015, acest tânăr în vârstă de 25 de ani moare din cauza rănilor, la o săptămână după ce suferă o fractură la coloana cervicală în timp ce este transportat de poliţie, după ce este arestat în forţă la Baltimore (Maryland).

Cazul şi difuzarea unor înregistrări video ale arestării declanşează revolte violente în oraş.

Şase poliţişti sunt inculpaţi, trei sunt achitaţi. Procesul unui al patrulea poliţist a început joi.

- Walter Scott

Pe 4 aprilie 2015, la North Charleston (South Carolina), Walter Scott, în vârstă de 50 de ani, este ucis de un poliţist alb care l-a arestat pentru că a condus cu un far spart. Poliţistul, Michael Slager, este arestat trei zile mai târziu şi dat afară din forţele de ordine, după difuzarea unei înregistrări video în care se poate vedea cum trage opt focuri de armă.

Procesul lui Slager, la un tribunal local, urmează să înceapă pe 31 octombrie. Oraşul a decis, în octombrie 2015, să plătească familiei 6,5 milioane de dolari.

- Tamir Rice

La 22 noiembrie 2014, copilul - în vârstă de 12 ani - se joacă cu o jucărie în formă de armă, într-un loc de joacă, la Cleveland (Ohio), Un poliţist îl împuşcă imediat ce ajunge la faţa locului. Scena este filmată de o cameră de supraveghere.

În decembrie 2015, autorităţile anunţă că nu îl cheamă pe poliţist în faţa justiţiei. În aprilie, oraşul se angajează să plătească şase milioane de dolari familiei, care renunţă la proceduri.

- Akai Gurley

Pe 20 noiembrie 2014, acest bărbat căsătorit şi cu copii, în vârstă de 28 de ani, este ucis de un poliţist începător, în casa unei scări prost iluminate, într-un bloc de locuinţe sociale din Brooklyn, la New York.

Poliţistul este plasat, în aprilie, sub supraveghere pentru o perioadă de cinci ani. Procurorul a anunţat că va face apel.

- Laquan McDonald

Pe 20 octombrie 2014, la Chicago, un poliţist alb trage 16 gloanţe în acest adolescent, în vârstă de 17 ani, care nu avea o atitudine ameninţătoare.

Imaginile care surprind incidentul, difuzate în noiembrie 2015, duc la inculparea pentru crimă cu premeditare a poliţistului şi îl şochează pe preşedintele american Barack Obama. Unda de şoc antrenează concedierea şefului poliţiei din Chicago şi o anchetă federală care-l pune în dificultate pe primarul Rahm Emanuel, fostul şef de Cabinet al lui Obama.

- Michael Brown

Pe 9 august, la Ferguson (Missouri), acest tânăr în vţrstă de 18 ani neînarmat este împuşcat de un poliţist alb. Moartea sa antrenează revolte extrem de violente în această localitate cu populaţie majoritară de culoare, dar şi în alte părţi ale Statelor Unite.

În noiembrie 2015, abandonarea procedurilor care-l vizează pe poliţist - ce a demisionat din cadrul forţelor de ordine la puţin timp după aceea - declanşează o nouă explozie de furie.

În mai, un afroamerican a preluat conducerea Poliţiei din Ferguson, după o anchetă federală copleşitoare.

- Eric Garner

La 17 iulie 2014, acest bărbat în vârstă de 43 de ani, tatăl a şase copii, moare sufocat în timpul unei arestări în forţă, la New York. Într-o înregistrare viodeo care face înconjurul lumii, este surprins în timp ce era ţinut la pământ şi striga "nu mai pot respira".

Un mare juriu decide în decembrie 2014 ca poliţistul inculpat să nu fie judecat. Familia cere dreptate, oraşul îi propune suma de 5,9 milioane de dolari.

- Trayvon Martin

Acest adolescent în vârstă de 17 ani este ucis pe 26 februarie 2012, la Sanford (Florida) de un vigil, George Zimmerman, achitat în 2013 de un juriu popular pe care îl convinge că a acţionat în legitimă apărare. În mai, Zimmerman vinde arma cu care l-a ucis, cu suma de 250.000 de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.