România a anunţat miercuri eliberarea celui mai vechi ostatic din Occident aflat în captivitate în Sahel, românul Iulian Gherguţ, un ofiţer de securitate la o mină de amngan în Burkina Faso, situată în apropiere de Mali şi Niger, răpit în Burkina Faso în aprilie 2015 de către o grupare jihadistă afiliată al-Qaida, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El se află în siguranţă pe teritoriul României”, pe care a intrat miercuri, a anunţat Ministerul român de Externe, care a salutat într-un comunicat o ”susţinere importantă” a Marocului.

Preşedintele român Klaus Iohannis a mulţumit, într-o postare pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter), ”partenerilor externi care au susţinut” România ”în această întreprindere dificilă”.

Un ofiţer de securitate al unei mine de mangan în nordul Burkina Faso, situată în apropierea frontierei cu Mali şi Niger, Iulian Gherguţ a fost răpit la 4 aprilie 2015 de către cinci bărbaţi înarmaţi.

Răpirea sa a fost revendicată de către gruparea jihadistă Al-Mourabitoune, care s-a afiliat, la scurt timp după aceea, Al-Qaida în magrebul Islamic (AQMI).

Mama sa, care a aflat vestea la televizor, s-a declarat ”surprinsă” la postul Digi 24, după ”opt ani fără veşti şi nicio speranţă de a-l revedea”. ”Am plâns, dar tot ceea ce contează este să fim fericiţi că se întoarce acasă”, a adăugat ea.

Cel puţin trei italieni şi un german sunt reţinuţi în continuare în Sahel, dar şi un sud-african, răpit în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.