Procurorul special Robert Mueller a încheiat o anchetă care ar putea să aibă repercursiuni considerabile asupra democraţiei americane - sau foarte puţine, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de 22 de luni, el a căutat să stabilească dacă Moscova s-a înţeles cu echipa de campanie a lui Donald Trump, cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi dacă preşedintele a încercat apoi să stânjenească justiţia în ancheta sa.

Fostul director FBI i-a trimis vineri raportul său secretarului Justiţiei, fără să spună nimic despre concluziile sale şi a anunţat că-şi închide birourile în zilele următoare.

Potrivit unei surse din cadrul Departamentului Justiţiei, el pare că nu doreşte alte inculpări. Însă asta nu înseamnă că preşedintele american a scăpat din dosar doar cu atât.

PROBLEMA BILL BARR

Mingea este mai întâi în mâna secretarului Justişiei Bill Barr, care speră să transmită ”principalele concluzii” ale anchetei comisiilor judiciare ale Congresului în weekend.

Cadrul legal ”îi dă largi puteri discreţionare lui Barr cu privire la ceea ce alege să comunice Congresului, iar apoi publicului”, declară pentru AFP Andrew Coan, un profesor de drept de la Universitatea din Arizona. ”Prima întrebare este ce va decide să publice”.

Secretarul a promis cea mai mare ”transparenţă”, însă opoziţia democrată nu-i acordă o încredere oarbă. Ea a cerut vineri ca întregul raport să fie publicat, fără ca trump să-l vadă.

PRUDENŢA LUI MUELLER

Robert Mueller este cunoscut prin marea sa rigoare şi ataşamentul său faţă de fapte. Chiar dacă i se publică întregul raport, ”cred că nu va fi nimic prea crocant”, apreciază David Rivkin, un jurist conservator de la firma Bakerlaw.

Pentru a-l acuza pe Donald Trump de complicitate, i-ar trebui probe foarte solide şi este foarte puţin probabil ca el să dispună de aşa ceva, continuă juristul.

În schimb, este mai uşor să angajezi proceduri cu privire la obstrucţionarea justiţiei. Donald Trump pare, de altfel, că s-a pregătit cu privire la această ipoteză.

Întrebat vineri la ce se aşteaptă de la raportul Mueller, el a răspuns că ”ei vor vor spune că nu a existat complicitate, că a fost o lovitură montată. Dar a obstrucţionat bătându-se împotriva acestei lovituri montate”.

În orice caz, Robert "Mueller este o persoană foarte prudentă, el nu va aface recomandări cu privire la destituirea” preşedintelui, preconizează David Rivkin.

DEMOCRAŢII, LA PÂNDĂ

Camera reprezentanţilor, aflată în mâna democraţilor, dispune de puterea de a angaja o procedură de destituire (impeachment), însă preşedinta sa, Nancy Pelosi, a anunţat că ea nu este în favoarea acestei opţiuni.

O procedură de destituire ”ar împărţi în aşa măsură ţara, doar dacă nu există ceva cu adevărat convingător şi copleşitor şi susţinut de ambele partide. Nu cred că trebuie să urmăm această cale”, a declarat ea recent.

Însă Camera Reprezentanţilor, care dispune de puteri largi de anchetă, nu va rămâne, cu siguranţă, aici.

”Ea ar putea să ceară să consulte întregul raport al lui Mueller şi să afle toate elementele materiale de care dispune”, afirmă Andrew Coan. ”Ea ar putea, de asemenea, să ceară ca Mueller sau alţii să fie audiaţi” în Congres, adaugă el.

”Probabil că  va dura săptămâni, eventual luni înainte ca această poveste să fie întru totul rezolvată, cu multe certuri politice şi juridice”, preconizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.