Peste 100 de persoane au fost ucise şi alte mii au fost rănite în deflagraţii care au devastat mai multe cartiere ale capitalei libaneze marţi seara, după explozia unui depozit cu nitrat de amoniu, relatează AFP care prezintă ceea ce se ştie despre această dramă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

O primă explozie puternică, în zona portuară a Beirutului, a avut loc marţi seara, către ora locală 18.00 (şi ora României), urmată mai întâi de un incendiu şi de câteva detonări, iar apoi de o a doua explozie, mult mai puternică, care a provocat o enormă degajare de fum, sub formă de ciupercă şi a distrus portul şi clădiri din jur.

Exploziile, al căror suflu a fost resimţit pe Insula Cipru, la peste 200 de kilometri distanţă, au fost înregistrate de senzorii Institutului american de geofizică USGS ca un cutremur de magnitudinea 3,3.

DE CE O ASEMENEA EXPLOZIE?

Aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate într-un depozit, portul Beirut, care a explodat, a declarat premierul libanez Hassan Diab, care a denunţat ”un dezastru în toate sensurile cuvântului”.

Potrivit directorului Siguranţei Generale Abbas Ibrahim, încărcătura de nitrat de amoniu - un îngrăşământ chimic, dar şi o componentă a unor explozivi - era depozitată de ani de zile într-un depozit situat în apropierea unor cartiere foarte frecventate.

Nitratul de amoniu este o sare albă şi inodoră, folosită ca bază în numeroase îngrăşăminte pe bază de azot, sub formă de granule, şi a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv o explozie, în 2001, la uzina AZF de la Toulouse, în sud-evestul Franţei, unde 300 de tone de nitrat de amoniu au explodat brusc, omorând 31 de oameni.

Numeroase ţări europene cer să se adauge carbonat de calciu în nitratul de amoniu, pentru a se crea astfel un nitrat de calciu şi amoniu, mai sigur.

În Statele Unite, reglementările cu privire la nitratul de amoniu au fost însăsprite după atentatul de la Oklahoma City din 1995, în care s-au folosit două tone din acest produs chimic. Au fost ucişi168 de oameni.

ACT VOIT?

Nimic nu arată că exploziile au fost provocate în mod deliberat, potrivit autorităţilor libaneze.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că genrali americani i-au spus că exploziile par să fie cauzate de ”un fel de bombă”. ”Asta seamănă teribil a atentat”, a declarat el. Pentagonul a declarat pentru AFP că nu are ”nimic de adăugat” şi a îndemnat agenţia ”să contacteze Casa Albă pentru clarificări”.

Hassan Diab a declarat că este ”inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 de tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”.

”Este inacceptabil şi nu putem tace cu privire la această problemă”, a declarat el, citat de un purtător de cuvânt într-o conferinţă de presă.

CÂTE VICTIME?

Deflagraţiile au ucis peste 100 de persoane şi aurănit alte peste 4.000, potrivit unui bilanţ prezentat miercuri de Crucea Roşie libaneză.

Căutări continuau în cartiere din jurul portului, ale căror străzi sunt acoperite cu moloz de la clădiri surpate.

În tot oraşul, locuitori au fost răniţi de geamuri sparte de către suflul exploziei.

Potrivit guvernatorului Beirutului Marwan Abboud, până la 300.000 de persoane aurămas fără locuinţă din cauza pagubelor, care ar afecta jumătate din oraş, şisunt estimate la peste trei miliarde de dolari (2,53 miliarde de euro).

IAR ACUM?

Consiliul Naţional libanez de Apărare a declarat Beirutul zonă ”sinistrată”, iar Diab a îndemnat aliaţii Libanului ”să susţină” ţara.

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat deblocarea sumei de 100 de miliarde de lire libaneze (55 de milioane de euro) în vederea unei finanţări de urgenţă, în contextul în care ţara este afectată de o criză economică fără precedent, iar spitalele erau deja pline, din cauza pandemiei covid-19.

Statele Unite, Franţa, Qatarul, Iranul şi chiar şi inamicul jurat al Libanului, Israelul, i-au oferit un ajutor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.