Bulgaria - o poartă de intrare în Uniunea Europeană (UE) - a înregistrat în 2022 o creştere puternică a nivelului migraţiei clandestine pe teritoriul bulgar, un subiect care-i îngrijorează pe Cei 27 şi care se va afla în centrul unui summit, joi şi vineri, la Bruxelles, în contextul în care Sofia strânge şurubul la frontiera cu Turcia, unde respinge un aflux fără precedent de migranţi dezbrăcaţi şi înfometaţi din 2015 încoace şi unde este acuzată de maltratări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vederea unei limitări a numărului cererilor de azil şi obţinerii, în sfârşit, a biletului de intrare în spaţiul Schengen, autorităţile bulgare şi-au intensificat, în ultimele luni, controalele - recurgând uneori la metode brutale, potrivit unor mărturii culese de AFP, relatărilor unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) sau rapoarte ale Agenţiei europene de supraveghere a frontierelor europene FRONTEX.

”O ÎNCHISOARE”

Poliţişti şi militari patrulează, într-o zi mohorâtă de iarnă, de-a lungul unui gard de sârmă cu o lungime de 234 de kilometri, aproape cât toată frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.

În apropiere, Ali Husseini, unul dintre puţinii refugiaţi care acceptă să-şi povestească experienţa cu faţa descoperită, a fost arestat în primăvara lui 2022.

Acest afgan trăieşte la Sofia, unde a fost mutat în aprilie 2021, după incendiul din tabăra improvizată de la Moria, în Grecia, în cadrul unui mecanism european de solidaritate.

Un an mai târziu s-a dus la frontieră pentru a-şi căuta fratele.

”Trei poliţişti bulgari cu cagulă ne-au urcat într-un vehicul. În pădure, ei ne-au luat hainele, încălţămintea, banii şi ne-aurespins în Turcia”, declară el AFP.

Acest tânăr în vârstă de 20 de ani a încercat, în aceeaşi zi , să se întoarcă în Bulgaria ”pe jos”.

Însă a avut aceeaşi soartă. Fără ăsă vrea să audă despre statutul său, care-i dă dreptul de a rămâne în Bulgaria, poliţişti l-au expulzat din nou, după ce l-au ”bătut crunt”.

”În Grecia, ei nu ne maltratează”, subliniază amar tânărul afgan.

Fratele său a fost urcat într-un avion de către autorităţile turce şi trimis direct la Kabul.

EXPULZĂRI ILEGALE

Un adolescent sirian, în vârsră de 16 ani, povesteşte sub protecţia anonimatului că a fost reţinut ”într-o tabără înconjurată de un gard înalt” care seamănă cu ”o închisoare”, după care a fost bătut şi respins de cealaltă parte a frontierei.

O anchetă jurnalistică publicată în decembrie de către mai multe publicaţii europene, în parteneriat cu organizaţia Lighthouse Reports, menţionează cazul altui tânăr sirian care a fost împuşcat în piept.

Poliţia bulgară de Frontieră, acuzată în acest dosar, neagă orice responsabilitate.

”Brutalităţile au crescut în mod clar”, comentează preşedinta ONG-ului Mission Wings, Diana Dimova.

Ea se declară ”surprinsă” de aceste ”expulzări masive”.

Poliţia a anunţat ea însăşi că împiedicat 164.000 de încercări de trecerea frontierei în 2022, faţă de 55.000 în 2021.

Potrivit dreptului internţaional, poliţiştii au obligaţia - din contră - să înregistrezxe orice azilant care trece frontiera, subliniază avocatul lui Ali Husseini, Stoian Madin.

FRONTEX a anunţat 25 de ”incidente grave” în ultimi doi ani, inclusiv al unui minor neînsoţit care a ”dispărut” fără urmă după ce a fost predat în mos expres autorităţilor.

APĂRAREA UE

”Respingeri au loc cu regularitate în zona operaţională, iar personalul FRONTEX este ţinut în mod deliberat la distanţă”, scrie un agent într-un raport, pe care AFP scrie că l-a consultat.

El notează folosirea unui ”limbaj degradant şi rasist” şi faptul că unii dintre grăniceri i-au catalogat pe migranţi, de exemplu, drept ”talibani”.

FRONTEX se întreabă, în concluziile sale, despre ”existenţa unei politici tacite de nedeunţare” a violenţelor - negate în bloc la Sofia, care evocă nişte condiţii dificile.

”Presiunea a crescut în mod brusc anul trecut”, subliniază preşedintele bulgar Rumen Radev, care insistă că poliţişti bulgari au fost ucişi, inclusiv trei loviţi de maşini care transportau migranţi.

Bulgaria, o ţară săracă din Balcani, a cerut UE suma de două miliarde de euro pentru a moderniza şi consolida gardul actual de la frontieră, însă a primit un refuz.

Bulgaria - neadmisă în zona Schengen, în decembrie, după zece ani de aşteptare, în urma uni veto al Austriei şi Olandei, din cauza migraţiei clandestine - şi-a dat misiunea de a apăra cu orice ptreţ frontiera externă a UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.