Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a încurajat vineri pe preşedintele chinez Xi Jinping să vorbească cu liderii ucraineni şi să afle la faţa locului despre formula de pace a Kievului pentru a contribui la încetarea războiului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sanchez a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Beijing că l-a informat pe Xi, care a vizitat Moscova la începutul săptămânii trecute, că Spania susţine propunerile făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Una dintre condiţii este ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea, pe care a anexat-o ilegal încă din 2014.

"Cred că este un plan care pune bazele unei păci durabile în Ucraina şi este perfect aliniat cu Carta Naţiunilor Unite şi principiile sale, care au fost încălcate de Putin prin invazia sa", a declarat Pedro Sanchez. "I-am transmis îngrijorarea noastră cu privire la invazia ilegală a Ucrainei", a declarat Sanchez, adăugând că l-a încurajat pe Xi să discute cu preşedintele Zelenski pentru a cunoaşte direct planul de pace al Kievului.

Luna trecută, Beijingul a prezentat un document de poziţie în 12 puncte referitor la o soluţie politică pentru războiul din Ucraina, care include o încetare completă a focului în conflict. Cu toate acestea, documentul a stârnit suspiciuni în rândul unor oficiali occidentali, pentru că nu a menţionat niciun moment că agresorul în conflict este Rusia.

Joi, Sanchez a lăudat două aspecte ale documentului de poziţie al Chinei - "respingerea completă şi categorică nu doar a utilizării, ci chiar a ameninţării cu utilizarea armelor nucleare" şi respectul pentru integritatea teritorială.

CE REACŢIE A AVUT XI JINPING

Sanchez a refuzat, totuşi, să dezvăluie ce a spus Xi pe această temă.

Rusia a declarat că Ucraina trebuie să accepte pierderea Crimeei şi a altor patru regiuni din sudul şi estul ţării.

Potrivit unei relatări a întâlnirii transmisă de televiziunea de stat chineză CCTV, Xi a cerut să se pună capăt "mentalităţii de Război Rece" şi presiunii sancţiunilor "extreme", deşi nu a numit specific Rusia.

"Sperăm că toate părţile implicate vor construi o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă şi durabilă prin dialog şi consultare", a declarat Xi, potrivit CCTV.

Spania, membră NATO, a cărei politică externă şi de securitate este strâns aliniată cu cea a Statelor Unite, este un aliat ferm al Ucrainei. În luna iulie, aceasta va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

BORRELL: CHINA AR PUTEA SĂ FACILITEZE, NU SĂ MEDIEZE PACEA ÎN UCRAINA

Sanchez a declarat că este de acord cu punctul de vedere al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia relaţiile dintre UE şi China sunt "complexe" şi a subliniat nevoia de reciprocitate şi de condiţii de concurenţă echitabile între ele.

Absenţa oricărui contact oficial între Xi şi Zelenski de la izbucnirea războiului i-a îngrijorat pe liderii UE şi nu în ultimul rând pentru că aceasta contrastează cu semnele unor legături personale strânse între Xi şi Putin. Ambii lideri s-au gratulat reciproc cu apelativul "prieten drag" la întâlnirea lor de la Moscova.

Ursula von der Leyen, care, într-un discurs rostit joi, a declarat că China devine "mai represivă acasă şi mai asertivă în străinătate", urmează să viziteze ea însăşi Beijingul săptămâna viitoare, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen înainte de vizita la Beijing: Atitudinea Chinei faţă de războiul din Ucraina va fi "un factor determinant" pentru relaţiile UE-China

De altfel, şeful politicii externe a UE, spaniolul Josep Borrell, socialist ca şi conaţionalul său Sanchez, a declarat vineri că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea juca rolul de facilitator pentru a ajunge la un acord de pace cu Moscova.

"China nu face distincţie între agresor şi victimă a agresiunii", a declarat Borrell în cadrul unui panel organizat în capitala spaniolă Madrid. "China nu cere retragerea trupelor ruseşti din Ucraina", a punctat el. "Dar China ar trebui să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina", a adăugat el.

În opinia lui Borrell, singurul plan de pace aflat pe masă este cel prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în noiembrie, care include condiţia retragerii trupelor ruseşti şi restabilirii teritoriului Ucrainei.

Borrell a mai declarat că UE nu ar accepta o situaţie ipotetică în care Rusia ar instala un regim marionetă în Ucraina, cu trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Polonia, membră a UE.

CE VREA CHINA DE LA SPANIA

Pe de altă parte, Pedro Sanchez a îndemnat China să caute o relaţie economică mai echilibrată cu UE şi o mai mare transparenţă. În ceea ce priveşte comerţul bilateral, Sanchez a anunţat acorduri care vor permite exportul de migdale şi de kaki spaniole în China.

În 2022, importurile Spaniei din China s-au ridicat la 49,6 miliarde de euro (53,9 miliarde de dolari), în timp ce exporturile către China au ajuns la aproximativ 8 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului spaniol al Economiei.

Potrivit CCTV, premierul chinez Li Qiang, proaspăt numit în funcţie, a declarat că Beijingul doreşte să extindă comerţul şi investiţiile cu Spania, să consolideze cooperarea industrială şi să sporească legăturile în domeniul energiei noi şi al materialelor avansate, precum şi în ceea ce priveşte Iniţiativa Belt and Road a lui Xi Jinping.

Spania, una dintre cele mai vizitate ţări din lume, speră, de asemenea, să atragă mai mulţi turişti chinezi odată cu ridicarea restricţiilor COVID. Madridul îşi propune să "faciliteze eliberarea de vize" pentru vizitatorii chinezi, a declarat Sanchez, adăugând că Spania va găzdui un forum bilateral de turism în vară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.