Parlamentul afgan a aprobat, duminică, eliberarea a 400 de talibani, pregătind astfel terenul pentru începerea negocierilor de pace care au ca obiectiv încheierea războiului de peste 18 ani, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost luată la presiunile făcute de preşedintele american Donald Trump, aflat în campanie pentru un al doilea mandat la Casa Albă, de a fi încheiat un acord pentru a începe să retragă trupele SUA.

Condiţia impusă de talibani pentru a începe negocierile a fost una controversată.

„Pentru a înlătura un obstacol, a permite începerea procesului de pace şi toparea vărsării de sânge, Loya Jirga aprobă eliberarea a 400 de talibani”, arată rezoluţia Parlamentului.

La scurt timp, preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat: „Voi semna astăzi ordinul de eliberare pentru cei 400 de prizonieri”.

Săptămâna trecuă, Ghani a invitat la Kabul aproximativ 3.200 de lideri ai comunităţii afgane şi politicieni pentru a sfătui Guvernul cu privire la această acţiune.

Cu această eliberare, Guvernul afgan îşi va fi îndeplinit promisiunea de a elibera 5.000 de prizonieri talibani.

Discuţiile între talibani şi Guvern vor începe săptămâna viitoare la Doha, au spus experţi diplomaţi. Ghani a făcut apel la gruparea islamistă să înceteze acţiunile armate complet înaintea discuţiilor. 

Oamenii, în schimb, s-au arătat furioşi că sutele de talibani, cunoscuţi ca fiind autorii unora dintre cele mai sângeroase atacuri în Afganistan, sunt eliberaţi, iar grupurile pentru drepturi civile au pus sub semnul întrebării moralitatea procesului de pace.

Doar în 2019, peste 10.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în conflictele din Afganistan, iar pentru ultimul deceniu bilanţul este de peste 100.000, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.

În luna februarie a acestui an, la Doha, Statele Unite şi talibanii au semnat un acord. Conform noii înţelegeri, militanţii au fost de acord să înceteze atacurile şi să nu permită grupării al-Qaeda să opereze în zonele pe care le controlează. SUA şi aliaţii NATO au convenit să îşi retragă trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă acordul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.