Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a anunţat eliberarea a 175 de prizonieri talibani ca un gest de bunăvoinţă, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghani a răspuns astfel cererilor unui consiliu tradiţional „loya jirga” care s-a întrunit la Kabul în această săptămână pentru a discuta despre procesul de pace.

Consiliul a cerut oprirea imediată a ostilităţilor între guvernul afgan şi militanţii talibani.

Însă talibanii refuză momentan să se implice în discuţii directe cu guvernul afgan.

Militanţii negociază cu un reprezentant al SUA în Qatar, Washingtonul dorind să oprească cel mai lung război din istoria sa, care a început în 2001 după atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Din octombrie, oficiali americani şi reprezentanţi ai talibanilor au participat la discuţii. Există posibilitatea să se ajungă la un acord care prevede că trupele străine se vor retrage iar la schimb talibanii vor garanta că teritoriul afgan nu va fi folosit ca o bază pentru militanţi străini.

Însă există temeri că orice acord cu SUA ar putea duce la revenirea la putere a talibanilor.

Talibanii au refuzat până în prezent discuţiile directe cu guvernul afgan pe care l-a numit „marioneta SUA”. Gruparea nu a răspuns deocamdată la propunerea de eliberare a prizonierilor precum şi cererilor de oprire a ostilităţilor.

Preşedintele Ghani a declarat că este pregătit să accepte o oprire a ostilităţilor, câtă vreme este bilaterală. El aşteaptă acum răspunsul talibanilor iar printre cererile lor este un calendar privind retragerea trupelor străine. Talibanii doresc retragerea imediată şi nu un proces gradual precum pare cel sugerat de loya jirga.

Talibanii, de asemenea, nu vor accepta cel mai probabil ca noua constituţie – care protejează drepturile omului – să fie protejată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.