Afganii votau sâmbătă pentru a-şi alege preşedintele, într-un scrutin care se desfăşoară sub tripla ameninţare a fraudei, absenteismului şi atentatelor, soldate deja cu un mort şi 16 răniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile se desfăşoară în contextul în care negocierile între americani şi talibani se află într-un punct mort, ceea ce îndepărtează perspectiva unui dialog interafgan - între Guvern şi insurgenţi - în vederea păcii.

Talibanii şi-au multiplicat avertismentele adresate celor 9,6 milioane de alegători, menită să-i descurajeze să particpe la scrutin. Ei au anunţat joi că mujahedinii vor viza ”secţiile de votare şi centrele (de vot) care găzduiesc acest spectacol”.

În pofida acestor ameninţări, bilanţul rămânea, sâmbătă la prânz, relativ limitat.

Un atentat în apropierea unei secţii de votare la Kandahar (sud) s-a soldat cu 15 răniţi sâmbătă dimineaţa, iar altul, la Jalalabad (est), s-a soldat cu un mort şi doi răniţi.

Mai multe alte atacuri cu grenadă sau bombă - care nu s-au soldat cu victime - au fost semnalate de către reprezentanţi locali.

Ministerul de Interne a anunţat desfăşurarea a 72.000 de oameni în vederea apărării celor aproape 5.000 de secţii de votare din ţară, care şi-au deschis uşile la ora locală 7.00 (5.30, ora României) şi urmau să fie închise la ora locală 15.00.

Ministerul a interzis încă de miercuri seara accesul în capitală oricăror camioane şi camionete, de frica atentatelor cu vehicule-capcană.

”Ştiu că există ameninţări, dar bombele şi atacurile fac parte din viaţa noastră cotidiană”, a declarat pentru AFP Mohiuddin, un alegător în vârstă de 55 de ani, la Kabul. ”Nu mi-e frică, trebuie să votăm dacă vrem să ne putem schimba viaţa”, a subliniat el.

Campania electorală a început la sfârşitul lui iulie cu un atentat soldat cu 20 de morţi. Alte peste 100 de persoane au fost ucise, de atunci, în atacuri revendicate de talibani.

AL PATRULEA SCRUTIN PREZIDENŢIAL

Acesta este al patrulea scrutin prezidenţial în istoria ţării. Primul a avut loc în 2004.

În aceste alegeri candidează 18 persoane, la un mandat de cinci ani. În ele se înfruntă mai ales actualul şef al statului Ashraf Ghani şi şeful Executivului său, Abdullah Abdullah.

După ce a votat, şeful statului a declarat că aceste alegeri vor permite ”să se meargă către pace cu o adevărată legitimitate”.

Ghani speră ca o realegere îl va transforma în interlocutorul de neocolit în negocieri al talibanilor. Aceştia, care-l cataloghează drept o ”marionetă”, i-au negat până acum orice legitimitate.

Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah s-au înfruntat în 2014, într-un scrutin marcat de nereguli atât de grave, încât Statele Unite au impus, prin medierea lor, înfiinţarea postului lui Abdullah, care s-ar fi clasat al doilea.

Autorităţile afgane au dat asigurări că au luat toate măsurile în vederea evitării fraudei, desfăşurând o baterie de mijloace tehnice, inclusiv cititori biometrici.

Rezultatele preliminare sunt aşteptate la 19 octombrie, iar cele definitive la 7 noiembrie.

”Sunt îngrijorat de transperenţa acestui vot, iar ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este dacă aceşti candidaţi vor accepta sau nu rezultatul alegerilor”, a declarat pentru AFP Sayed Noor Hamad, în vârsră de 31 de ani, un angajat într-o şcoală din capitală.

Mai mulţi alegători din provincie au semnalat incidente tehnice, în care cititoarele biometrice erau defectuoase sau registrele alegătorilor înscrişi erau incomplete.

”Eu m-am înegistrat să votez şi am ajuns devreme la secţia de votare, dar, din nefericire, numele meu nu era pelistă”, a declarat pentru AFP Ziyarat Khan, un fermier din provincia Nangahar (est).

Prima necunoscută va fi amploarea absenteismului. Mulţi alegători ar urma să rămână acasă nu de frica atentatelor sau fraudei, ci pentru că şi-au pierdut orice speranţă ca liderii lor să îmbunătăţească condiţiile de trai.

Viitorul şef al statului va prelua conducerea unei ţări aflate în război, în care 55% din populaţie trăia cu mai puţin de doi dolari pe zi în 2017, şi în care conflictul cu insurgenţii a ucis peste 1.300 de civili în primul semestru din 2019, potrivit ONU.

Votul de sâmbătă a părut mult timp ostaticul recentelor negocieri între Statele Unite şi talibani cu privire la o retragere a trupelor americane.

Donald Trump le-a pus capăt în mod zgomotos la începutul lui septembrie, în contextul în care un acord părea iminent. Mulţi observatori anticipau că alegerile vor fi suspendate, pentru a lăsa locul aplicării planului retragerii.

Acest plan al retragerii, negociat fără Guvernul lui Ghani, prevedea lansarea unui dialog interafgan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.