Aeroportul de la Vatry, transformat mai întâi într-o zonă de izolare devine un tribunal, în care aproximativ 300 de pasageri ai unui avion de tip Airbus A340 aparţinând unei companii româneşti, Legend Airlines, de la Dubai la Managua, imobilizat în Franţa de autorităţi - de trei zile - din cauza unui presupus trafic de persoane, sunt audiaţi de justiţia franceză duminică, în Ajunul Crăciunului, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audieri excepţionale, care au început în Ajunul Crăciunului, la ora locală 9.00 (10.00, ora României), ale unei judecătoare de libertăţi şi detenţăie (JLD), urmează să continue până în ziua Crăciunului, luni.

 

ei 303 pasageri - toţi de naţionalitate indiană - sunt izolaţi începând de joi seara în sala de primire a aeroportului, unde au fost trimise paturi de campanie, hrană şi toalete suplimentare.

Însă, porivit legii, Poliţia de Frontieră nu poate să-i reţină mai mult de patru zile.

Această perioadă poate fi prelungită de către judecător cu opt zile, iar apoi poate dubla această perioadă, ”cu titlu excepţional”.

OPT ZILE SUPLIMENTARE DE ANCHETĂ

Jurisdicţia Naţională a Luptei împotriva Criminalităţii Organizate (JUNALCO) desfăşoară deja o anchetă de două zile, în urma unei ”semnlări anonime”, potrivit căreia pasagerii sunt ”susceptibili să fie victime ale traficului de persoane” în bandă organizată.

 

stfel, sâmbătă, identitatea membrilor echipajului şi pasagerilor a fost verificată şi li s-au pus primele întrăbări.

Judecătoarea de libertăţi şi detenţie urmează să permită o continuare a acestei activităţi.

Un dispozitiv ”cu totul inedit” a fost astfel creat de urgenţă, declară posturilor BFMTV şi France Info preşedintele Baroului Avocaţilor din Châlons-en-Champagne, François Procureur.

În total, patru audieri au fost organizate, care mobilizează cel puţin şapte avocaţi, patru judecători de libertăţi şi patru grefieri.

A fost necesar să se caute interpreţi în hindi, disponibili telefonic.

Aceste audieri sunt organizate într-o clădire care se învecinează cu sala, în jurul căreia au fost instalate prelate albe, pentru a bloca priviri indiscrete, a constat o jurnalistă AFP.

CERERI DE AZIL ŞI REŢINERI

Potrivit Parchetului din Paris, două reţineri, vineri, au fost ”prelungite sâmbătă seara pe o perioadă maximă de 48 de ore”.

Acest lucru urmează să permită să se verifice dacă rolul acestor două persoane ”a fost diferit de cel al celorlalte din transport, în ce condiţii şi cu ce obiectiv”, a anunţat parchetul, fără să facă alte precizări.

Între pasageri se află 11 minori neînsoţiţi, potrivit parchetului, de la un ”bebeluş şi până la un adolescent în vârstă de 17 ani”.

Şase dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a depune o cerere de azil în Franţa, declară AFP avocata Aurore Opyrchal, mandatată de baroul din Châlons-en-Champagne să-i reprezinte pe unii dintre ei.

Potrivit unei surse apropiate dosarului citată de AFP, aceşti indieni - probabil muncitori în Emiratele Arabe Unite (EAU) - ar putea să planificat să se ducă în America Centrală pentru a încerrca apoi să intre în mod ilegal în Statele Unite sau Canada.

PLÂNGERE

Sâmbătă, cei 30 de membri ai echipajului, vizaţi fie de legătura Bubai-Vatry, fie de lgătura Vatry-Managua, au fost interogaţi şi apoi ”autorizaţi să plece liberi”, a anunţat Liliana Bakayoko, avocata companiei româneşti Legend Airlines.

Ea a anunţat că Legend Airlines nu a vândut bilete de zbor în mod direct pasagerilor, ci unui client neeuropean.

Compania a efectuat ”câteva zboruri” pentru acelaşi client - tot între Nicaragua şi EAU.

Întreprinderea intenţionează ”să se constituie parte civilă, în cazul declanşării unor urmăriri de către Ministerul Public sau să depună plângere”, în caz contrar.

Potrivit site-ului specializat Flightradar, Legend Airlines este o companie mică a cărei flotă este alcătuită din patru avioane, dintre care două sunt Airbus de tip A340-313.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.